een goed dierenpension

Een goed dierenpension

Een goed dierenpension vinden voor je hond kan best een lastig klusje zijn.

Lees hier de 10 tips!

In Nederland voldoet 50% van de dierenpensions niet aan de wettelijke registratie en verplichtingen waardoor zij illegaal werkzaam zijn. Een gemiddeld dierenpension heeft 137 dierplaatsen met gemiddeld maar 30 minuten dierverzorging per dag. Is dit de plek waar je je hond naar toe wilt brengen? Lees hier 10 tips waaraan je een goed dierenpension herkent!

Waaraan voldoet een goed dierenpension?

Je zoekt voor het eerst een opvangadres voor de hond en weet niet waar je moet beginnen met zoeken. Je tikt op Google de juiste zoekwoorden in waardoor je in je directe omgeving een aantal dierenpensions ziet verschijnen. Al bladerend door de websites, reviews en Facebookpagina’s maak je een keus om eens te gaan kijken. En dan is het zover, de kennismaking staat voor de deur. Wat dan?

Het lijkt lastiger dan het is. Door deze 10 tips toe te passen en voor jezelf te beantwoorden krijg je een goed beeld over de opvang. Daardoor wordt de keus om voor jouw maatje het beste dierenpension van Nederland te vinden een stuk simpeler!

1       De opvang

Dit is wellicht het grootste en belangrijkste onderdeel van de keus voor een dierenpension. Er zijn meerdere keuzes mogelijk. Zo kun je kiezen voor een kennel, maar ook uit huiselijke sfeer. Waar voelt jouw hond zich het meeste thuis? Zit je hond thuis ook wel in een kennel of voelt ie zich prettiger in huis?

Een goed dierenpension voldoet in alle opzichten aan een transparante manier van werken. Het moet je gelijk duidelijk zijn waar jouw hond verblijft en met wie. Een hond is een sociaal dier en zal de aanwezigheid van mensen en/of soortgenoten zeer op prijs stellen. Wees er zeker van dat dit in de opvang dan ook zo is.

 

Twee uur per dag samen op een uitlaatveld en verder alleen in een kennel voldoet hier niet aan. Een hond heeft een eigen plekje nodig, samen met anderen. Isoleer je een hond, maar kan deze wel zijn maatjes horen, ruiken of zelfs zien zonder hiermee direct contact te maken, dan bouwt spanning en stress zich op. De twee uur op het uitlaatveld zal een ontlading hiervan zijn waarna het zich weer op kan bouwen.

 

Hond in roedelverband

Een hond in roedelverband zal de eerste tijd gebruiken om vriendschappen te sluiten en zijn plek te kunnen bepalen. Dit kan met veel speeluren gepaard gaan wat best intensief kan zijn. Dit stabiliseert zich echter gedurende de eerste paar dagen waarna de rust in de groep overheerst en de honden onderling de energie goed verdelen over de dag.

Verplaats je in je hond en vraag je af: waar zou ik het liefst mijn vakantie doorbrengen?

2       De website

Hoogstwaarschijnlijk ben je op internet op een website uitgekomen. Indien dit niet zo is, dan heb je sowieso al niet een officieel dierenpension te pakken en valt het binnen de 50% niet geregistreerde opvangadressen. De website is het visitekaartje van het dierenpension. De website dient zo compleet mogelijk te zijn. Op alle vragen moet je antwoord kunnen vinden. Denk hierbij aan:
 • een FAQ pagina (Frequently Asked Questions, oftewel Veel Gestelde Vragen);
 • tarieven die wettelijk verplicht zijn om in te kunnen zien;
 • de opvangmethode zoals kennels, huiselijke sfeer, solitair of groepsverband;
 • de verzorging van de dieren en de aandacht die daarnaar uit gaat;
 • goede voeding waarin duidelijk wordt verteld waarom hiervoor gekozen is;
 • hoe gaan ze om met medische handelingen en beperkingen of dierenartsbezoeken;
 • wordt er gemeld dat ze een officieel pension zijn en kun je een KvK-nummer vinden (check deze dan ook!);
 • de kennis en ervaring van de eigenaar;
 • de missie en visie van het dierenpension;
 • is er een gastenboek en zijn de recensies goed en recent;
 • uiteindelijk de foto’s.
website

Foto’s zijn belangrijk voor een goed dierenpension. Door foto’s te plaatsen op internet zorgt het pension ervoor dat je gelijk een kijkje kunt nemen. Hierdoor is het bedrijf zo transparant mogelijk. Zie je alleen foto’s van grasvelden met honden en hekken en geen binnenverblijven met honden? Vraag jezelf dan af waarom het pension de binnenverblijven niet openbaar wil maken. Als het dierenpension trots is op zijn opvang, dan wil hij of zij juist alles laten zien!

3       Social Media

Niet alle officiële dierenpensions hebben ook een eigen Facebookpagina, Instagram-, Twitter, Google+ en/of –Pinterest account. Kom je een dierenpension tegen die dit wél heeft, dan geeft dit aan dat ze meer energie in hun opvang willen steken. Vaak is een social media account toegankelijker voor foto’s en filmpjes, reacties van mensen én recensies! Scoort een dierenpension hoog met het aantal likes en hebben ze veel beoordelingen met 4 of 5 sterren? Deze zijn allemaal rechtstreeks afkomstig van andere dierenbezitters en geeft dus heel mooi weer wat de ervaringen van anderen zijn.

Hoe meer interactie vanuit het dierenpension met de volgers van de pagina, hoe meer ze het contact met de eigenaren willen onderhouden. Ze zijn dus meer betrokken bij de dieren en de eigenaren. Eén slechte recensie tussen 30 toprecensies zegt meer iets over de persoon die deze reactie heeft geplaatst als over het dierenpension. Is dit echter andersom moet je je even achter de oren krabben.  

4       Contactmomenten

Heb je een goed dierenpension op het oog dan volgt er een eerste contact. Hoe toegankelijk is de pensionhouder? Kun je mobiel en vast bellen, mailen, appen, smsen of messenger gebruiken? Zijn de contactgegevens makkelijk te vinden? Heb je een keus gemaakt hoe je een afspraak wilt maken dan is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk reactie op terug ontvangt. Een pensionhouder is immers altijd blij als er weer een nieuwe logé kan komen. Niet direct telefonisch contact? Maak daar geen groot punt van. Als de pensionhouder met de honden bezig is, dan is bellen een lastig ding.

 

Je eerste indruk van het contactmoment is vaak bepalend hoe je de kennismaking in gaat. Word je vriendelijk te woord gestaan, ontvang je antwoord op vragen en worden er vragen terug gesteld? Dan zit je op de goede weg naar een goed dierenpension!

contactmomenten

5       Kennismaking

Een kennismaking is een must voor de echte dierenliefhebber. Je wilt immers weten wie de persoon achter het dierenpension is, of je een leuke klik hebt met deze persoon en hoe je hond zich daar voelt. In een goed dierenpension wordt er ruim de tijd genomen voor deze kennismaking. Stelt een dierenpension een kennismakingsdag of proefdag verplicht? Of is een vluchtig bezoekje ook genoeg?  Wat is je eerste indruk van de kennismaking? Let op de volgende punten:

 

Tijdens een kennismaking:

 

 • Is er voldoende tijd en voel je je niet opgejaagd of ongewenst;
 • Luistert de pensioneigenaar goed naar je vragen;
 • Krijg je antwoord op al je vragen;
 • Worden er vragen gesteld over het karakter, de geschiedenis, voeding, medische achtergrond; al dan niet voor of tijdens de kennismaking;
 • Is er interesse in je als persoon, waar je vandaan komt, je dagelijkse bezigheden en waarom je voor een hond hebt gekozen;
 • Hoe ziet de omgeving eruit, is het schoon en opgeruimd, is er een verklaring voor wat je ziet;
 • Komt de pensioneigenaar enthousiast en geïnteresseerd over;
 • Mag je in de verblijven gaan kijken, als dit niet kan, wat is hiervoor de uitleg;
 • Wordt er gesproken over een eventuele (extra) proefdag.
 • Heb je een proefdag gepland, hoe goed word je tijdens deze dag op de hoogte gehouden? Kun je op enige manier meekijken met je hond? En hoe gaat het halen van de hond in zijn werk?

 

Stuk voor stuk belangrijke punten waarop uiteindelijk de beslissing wordt gemaakt in je zoektocht naar een goed dierenpension. Een onderbuikgevoel dat er ergens iets niet klopt is er niet voor niets, zeker iets om ook mee te nemen in de overweging.

6       De pensioneigenaar

Wat weet je van de pensioneigenaar? Wat is er over te vinden op internet? Een goed dierenpension heeft een eigenaar die minimaal in bezit is van het diploma pension/kennelhouder (Besluit Houders van Dieren, Hond-Kat) welke wettelijk verplicht is en liefst meer. Heeft de pensionhouder meerdere dierverzorgings- en/of gedragsopleidingen in de pocket is dat 1:0, heeft de pensionhouder ook een (para)veterinaire achtergrond dan kun je gelijk een dikke krul door zijn of haar naam zetten.

 

Veterinaire kennis is een pré

Je wilt immers iemand hebben die goed kan herkennen of er iets mis is met je hond, of in kan grijpen als dit nodig is. Je wilt iemand hebben die zeker weet welke handelingen er verricht dienen te worden. Heb je een hond die medicijnen nodig heeft, insuline geprikt moet worden of strikt op dieet staat? Dan weet iemand met een veterinaire achtergrond precies wat er gebeuren moet. Hij of zij weet de risico’s van niet gecastreerde dieren, ouderdom, ras typische afwijkingen, pups, het bewegingsapparaat, het maag-darmstelsel, speel- en bijtwondjes, maagtorsies, overbelasting en ga zo nog maar even door.

 

Advies

Bekijk ook goed wat de pensioneigenaar adviseert aan vaccinaties. Hoe meer vaccinaties er gevraagd worden, hoe minder kennis er aanwezig is bij de eigenaar. Tref je een pensioneigenaar die titerbepalingen stimuleert om zo op maat te kunnen vaccineren, dan weet je dat zijn of haar kennis goed onderlegd is. Deze pensioneigenaar is heel bewust bezig met de gezondheid en risico’s voor zijn logés.

 

Ontbreken van ervaring

Naast de nodige kennis is ervaring binnen de dierverzorging belangrijk. Iemand kan nog zo’n groot en liefdevol hart toedragen aan honden, als er ervaring ontbreekt hoe honden zich in de roedel gedragen gaan ze nat. Door het humaniseren van dieren (het door het menselijk oog bekijken van) ontstaan er conflictsituaties en wordt gedrag niet gezien of goed begrepen. Een hond eten geven en aaien kan iedereen, een hond begrijpen is wat anders. Kijk dus goed waar de eigenaar ervaring in heeft en wat hij of zij aan werkervaring op heeft gedaan.

pensioneigenaar

7       Personeel en stagiaires/vrijwilligers

Klinkt heel leuk als er veel mensen zijn die iets met de honden doen. En dat is het ook, mits deze mensen weten wat ze doen en de communicatie onderling perfect op elkaar af is gestemd. Een dierenpension waar geregeld stagiaires en vrijwilligers rondlopen betekent dat er meer risico is op fouten. Het zijn vaak onbekwame mensen die, heel begrijpelijk, nog veel moeten leren. Daarom lopen ze ook stage.

 

Goedkope krachten

Er gaat in een dierenpension veel tijd zitten in het schoonhouden van het pension. Hoe makkelijk is het om hier een paar goedkope stagiaires op te zetten die dit werk doen. Daarnaast werken ze ook met de honden, veelal in roedelverband op de speelvelden. En dat is nou net een verantwoording die je als pensioneigenaar niet graag weg legt bij een stagiaire. Elke afwijking, elk conflict, bepaalde gedragingen in de groep, eetgewoontes en bijvoorbeeld het ontlasten van het dier moet geregistreerd worden. En dat is een hoop voor iemand die niet precies weet waar hij of zij op moet letten.

 

Vast personeel

Heeft het dierenpension vast personeel in dienst dan zou je er vanuit kunnen gaan dat deze goed onderlegd zijn. Ook hiervoor geldt dat het fijn is als je weet dat zij inderdaad over de kennis en ervaring beschikken die gewenst is. Werkt het personeel zelfstandig of staan ze altijd onder directe leiding van de pensionhouder? Weet je hoe de informatieoverdracht is tussen het personeel en de pensioneigenaar? Hoe worden bevindingen geregistreerd en wat wordt ermee gedaan?

Het klinkt misschien overdreven, maar als je een hondje hebt wat moeite heeft met plassen is het fijn te weten dat dit goed in de gaten gehouden wordt voordat je een hond terug krijgt met een blaasontsteking of nierproblemen. Alles valt of staat met goed observeren, communiceren en registreren. Pas dan kan er op een juiste manier gehandeld worden.

8       Voeding

De keus van de voeding zegt veel over de insteek van het dierenpension. De voerkosten zijn namelijk, naast de huisvestingskosten zoals hypotheek en verzekeringen, de grootste kostenpost. Een pension wat met name denkt aan de portemonnee en zo goedkoop mogelijk zijn diensten wil leveren, kiest voor een relatief goedkoop voer. Naast de manier van opvang is de voeding het belangrijkste onderdeel van een goed verblijf. Wat er uiteindelijk in de hond gaat bepaalt voor grote mate zijn gezondheid.

 

Heeft de pensioneigenaar een hele bewuste keuze gemaakt in het voer en kan hij of zij dit aan alle kanten onderbouwen in het belang van het dier, dan zit je goed. Kijk eens kritisch naar de voerkeuze: is het een brok, is deze krokant of geperst, is het van hoogwaardig vlees gemaakt, zitten er weinig bijproducten in als opvulling van het voer, wordt er blikvlees gegeven of vers vlees, is het biologisch of niet, wordt er rekening gehouden met de grootte van de hond, de leeftijd of gezondheidsrisico’s? De keus van het voer zegt veel over de insteek van de pensioneigenaar.

voeding

9       Betrokkenheid en terugkoppeling

Als je op vakantie bent en je hebt de zorg over je hond bij een ander neergelegd is het heel fijn om af en toe even iets te horen. Een betrokken pensioneigenaar is niet alleen betrokken bij de hond maar evengoed bij de eigenaar. Afhankelijk van de behoefte van de eigenaar zal het pension met regelmaat even doorgeven hoe het gaat. Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om een foto of filmpje door te sturen, een tekstbericht achter te laten of gewoonweg even te bellen. Komt dit vanuit het pension zonder dat er om gevraagd wordt, dan heb je bingo: een pension wat erg betrokken is met zowel de hond áls de eigenaar.

Kom je terug van vakantie en je gaat je hond halen is het altijd fijn om te weten hoe het is geweest. De hond afhalen bij een balie aan de riem en horen ‘alles is goed gegaan’ heb je niet zoveel. Natuurlijk is dat fijn om te horen, maar geeft geen eerlijk beeld weer en beantwoordt niet veel vragen. Het is niet meer dan normaal dat er gewoon even de tijd wordt genomen om te horen hoe de vakantie is geweest en wat je trouwe maatje allemaal uitgespookt heeft. Heb je het echt getroffen met de opvang dan is er een eigen account waarin je alle informatie terug kunt lezen wat er bekend is over je dier én over jezelf.

Met name voor honden met gezondheidsbeperkingen is dat een pré. Eenmaal thuis gekomen zou het hele verhaal nog niet afgerond horen te zijn. Een betrokken pensioneigenaar is ook na het vertrek van zijn logé nog met het dier bezig. Een berichtje of telefoontje hoe het is gegaan na thuiskomst geeft aan dat de zorg die de pensioneigenaar draagt niet stopt bij de deur. En dan is je hele pakketje compleet.

een goed dierenpension herkennen

10     De prijs

Voor veel mensen is de prijs ondergeschikt aan de zorg in het pension. De gemiddelde pensionprijs (2020) ligt in Nederland rond de € 13,-. Het gemiddelde pension heeft dan ook plek voor 137 honden in kennels waar gemiddeld 30 minuten per dag aan je hond besteed wordt. Wat kun je in 30 minuten doen? Eten geven kost je 15 minuten per dag, met de hond naar het speelveld lopen 5 minuten, dan blijft er nog 10 minuten over voor… ? Tsja… voor wat eigenlijk?

 

Een goed dierenpension rekent ook een goede prijs voor zijn diensten. Ligt de pensionprijs boven de € 25,- per dag dan mag je al best wat verwachten van het pension. Kom je zo rond de € 40,- à € 60,- per dag dan zit je waarschijnlijk in de categorie die aan bovenstaande 9 punten voldoet. Voor goede zorg, persoonlijke aandacht, kennis, ervaring en deskundigheid betaal je uiteindelijk iets meer. Dit zorgt er uiteindelijk wel voor dat je hond een topvakantie heeft met de beste zorg en dat jezelf met een gerust hart weg kunt gaan.

Een goed dierenpension

Kort samengevat is een goed dierenpension:

 • Transparant in alles wat ze doet;
 • Maakt bewuste keuzes en kan deze onderbouwen;
 • Heeft de juiste kennis en ervaring;
 • Is begaan met hond en eigenaar;
 • Zal er alles aan doen om de hond en eigenaar een topvakantie te kunnen bieden!

Dit betekent natuurlijk niet dat het brengen van je hond naar je schoonmoeder een no-go is! Uiteindelijk gaat het erom dat jij het beste gevoel moet hebben bij de zorg die je overlaat aan een ander. Door deze punten eens kritisch onder de loep te nemen bij de keus voor een dierenpension kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken. Er zit veel verschil in dierenpensions, zoek de beste die er is, want jouw maatje verdient tenslotte niet minder!

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.