overlijden huisdier

Help mijn hond gaat dood

De moeilijkste periode in het leven met je hond. Mijn hond gaat dood… wat moet ik doen?

Hoe ga je hiermee om als het zover is? Wat komt er op je af en wat zijn de dingen die je juist wel én niet moet doen? Wij helpen jou met het meest moeilijkste deel van het houden van een huisdier: de laatste zorg.

Overlijden van je huisdier, een zware beslissing

Afscheid nemen van een geliefd huisdier is heel zwaar. Het maakt niet uit of je harige vriend lang of kort deel uit maakte van jouw familie; ze zíjn je familie! Je kunt er niet onderuit, deze beslissing is één van de moeilijkste die je kunt maken…

Het is helaas voor een enkeling weggelegd dat het huisdier zelf zijn laatste adem uitblaast en over de regenboogbrug gaat. Bij de meeste geliefde huisdieren wordt de keus tussen leven en dood door de eigenaar gemaakt. 

Het juiste moment

Het juiste moment om je huisdier in te laten slapen bestaat niet. Maak je dan ook geen zorgen dat je iets verkeerd doet, want dat kan niet. Het moment dat je voor de keus komt te staan om je huisdier te laten gaan komt nooit ‘op het juiste moment’. Het moment bepaalt niet, je huisdier bepaalt dit. De vragen die in je opkomen waarvan het antwoord zo bijzonder lastig lijkt kan maar op één manier beantwoord worden. Uiteindelijk is het jouw eigen maatje wat aan zal geven aan je of hij/zij er klaar voor is. 

Een goed gesprek

Je bent inmiddels zover in het hele dierenlevenproces dat je weet dat je in de laatste fase beland bent. Je ziet dat je maatje steeds ouder wordt en het wellicht elke keer minder goed trekt. Of je hebt te maken met de ongenoegen van (ongeneeslijk) ziek zijn van je huisdier. Hoe ver trek je het leven van je huisdier door en met welke achterliggende gedachten doe je dat? Op dit soort momenten is het goed om in gesprek te gaan. Deze gesprekken kun je op heel veel verschillende niveaus uitoefenen. We zullen stap voor stap de meest gangbare (en aan te raden!) gesprekken aangeven.

 
In gesprek met jezelf

Dit is vaak de meest lastige, omdat het moeilijk kan zijn of je nu met je hart of met je hoofd praat. Je emoties zeggen vaak andere dingen als je EGO, of het rationeel denkvermogen. Het is goed om te proberen voor jezelf onderscheid te maken in wat je denkt. Je emotionele kant vindt vaak dingen zielig voor het dier, ervaart angst voor het onbekende, of begint de strijd aan te gaan met het loslaten. Loslaten van jarenlange herinneringen die niet zullen verdwijnen als je huisdier fysiek niet meer om je heen is. Probeer voor jezelf vanuit het belang van je maatje te denken en te voelen.

Stel kritische vragen aan jezelf als het gaat over: plassen en ontlasten, fysieke beweging, enthousiasme, eten of drinken en uiteindelijk, plezier en vreugde kunnen beleven. Zijn er enkele of meerdere onderwerpen die betrekking hebben op je huisdier die afvallen, vraag jezelf dan kritisch af hoe dit voor je huisdier moet zijn. Slapen in je eigen ontlasting of urine; is dit wenselijk voor je dier? Weinig tot niet kunnen eten en dit niet binnen kunnen houden; is dit wenselijk voor je dier? De energie niet meer hebben om je te begroeten of mee te gaan wandelen; is dit wenselijk voor je dier? En zo kun je een heel scala aan vragen doorlopen om voor jezelf een duidelijk beeld te kunnen creeëren. 

 

In gesprek met de dierenarts

Waarschijnlijk zit je vol vragen over het welzijn van je huisdier. Je dierenarts zou hier de juiste persoon voor moeten zijn om meer inzicht te krijgen. Probeer samen met je dierenarts een balans op te maken hoe je maatje op dat moment is. Dit kan door lichamelijk onderzoek zoals het bekijken van de buitenkant van het dier. Wil je meer zekerheid dan is een bloedonderzoek (wat vaak ter plaatse bekeken kan worden) de uitgelezen manier om te zien hoe de organen functioneren. Dit geeft een heel concreet beeld en een goede richtlijn over de toekomst.

Bespreek de punten die jezelf tot je hebt genomen door de kritische vragen die je hebt gesteld. Bekijk samen wat de mogelijkheden tot verder onderzoek of behandeling zijn. Neem hierbij goed in ogenschouw of er een grote kans bestaat dat je huisdier ook daadwerkelijk beter wordt. Belangrijk is de manier waarop je huisdier meer tijd op deze wereld zou kunnen krijgen; is dit een lijdensweg of nog een mooie bonustijd?

 

In gesprek met je gezin

Nu heb je een goede basis om verder te kunnen gaan. Bespreek alle punten in je gezin, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Een ieder heeft zijn eigen emoties en gedachtengang. Een ieder ervaart een ingrijpende gebeurtenis als deze op zijn eigen manier. En alle manieren zijn goed. Er is geen goed of fout, er is alleen maar een mening. Bestaat je gezin uit één of meer kinderen? Probeer dan zorgvuldig om te gaan met het hele proces. Wil je wat meer hulp bij het begeleiden van je kinderen in dit proces? Lees dan Je kind en het verlies van een huisdier eens door ter ondersteuning bij het gesprek met je gezin. 

 

In gesprek met je huisdier

Dit laatste gesprek klinkt raar, maar zal je uiteindelijk het juiste antwoord geven. Waarschijnlijk voer je meerdere keren dit gesprek met je huisdier tot het duidelijk is voor je. Belangrijk is dat je een rustig moment pakt, bijvoorbeeld als je alleen thuis bent en je jezelf niet gehaast voelt. Vindt je huisdier lichamelijk contact fijn, ga dan bij hem of haar zitten. Leg rustig je hand op het lichaam en maak gewoon contact. Voel de warmte van zijn lichaam en concentreer je op de ademhaling van je huisdier. Sluit desnoods je ogen en probeer je af te stemmen op je maatje.

In gedachten kun je aangeven dat je veel van hem houdt en alleen het beste wil voor hem. Je kunt aangeven dat je het moeilijk vindt en de keus bij hem laat. Vraag hem of het genoeg is geweest, of het tijd is om over te gaan. Je huisdier zal naar alle waarschijnlijkheid je aankijken. Kijk dan goed in de ogen van je huisdier en luister naar het antwoord wat in je opkomt. Het is een gevoel, zie het als een ‘weten’. Je weet of het een Ja of een Nee is. Of het een Goed of een Fout is. Je voelt of het ‘goed geweest is zo’. 

Helpen bij het doodgaan

Gelukkig bestaat er al lange tijd de mogelijkheid om je huisdier op een waardige manier los te laten van deze aarde. Euthanasie zoals we dit noemen, vindt plaats door een injectie van de dierenarts waarna het dier op een humane, pijn-vrije manier kan overlijden. Het is niets meer of minder als het stopzetten van het hartje. Ben je eenmaal voor deze keus komen te staan en is de beslissing genomen, realiseer je je het volgende dan goed:

Jij bent het centrum van hun wereld geweest tijdens hun hele leven! Ze kunnen misschien een gedeelte van jouw leven zijn, maar het enige wat zij weten is dat jij hun familie bent. Het is altijd een zware beslissing, daar is geen twijfel over mogelijk. Het is verwoestend voor ons als mensen om ze te verliezen. Maar alsjeblieft, hoe moeilijk het ook voor jezelf is, laat ze niet alleen!

sterfdag
Laat ze niet de overgang van leven naar dood doorstaan in een kamer vol vreemden, op een plek die ze niet leuk vinden. Een huisdier zoekt zijn baasje als je ze achterlaat. Ze kijken naar elk gezicht in de kamer op zoek naar hun geliefden. Ze begrijpen niet waarom je ze verlaten hebt als ze ziek, angstig, oud of stervende zijn. Juist op het moment dat ze jouw steun en troost het hardst nodig hebben.

Wees geen lafaard omdat je denkt dat het te zwaar is voor JOU. Stel je eens voor wat ze voelen als je ze verlaat in hun meest kwetsbaarste moment en mensen zoals de dierenarts en assistente achterblijven om hun best te doen hen te troosten. Ze minder bang te maken en proberen uit te leggen waarom je niet kon blijven…

Hoe moeilijk het ook voor je is; blijf bij je huisdier! Of dit in de spreekkamer is bij de dierenarts, een aparte ruimte bij de dierenarts of (het liefst!) gewoon in je eigen huis… blijf bij je huisdier tot het laatste moment. Troost ze en troost jezelf!

Meepraten?

Het delen van ervaring en emotie helpt je bij de verwerking van het verlies van je huisdier. Mijn hond gaat dood en anderen begrijpen niet hoe ik me voel. Stop het niet weg maar vertel mooie verhalen over wat je mee hebt gemaakt. Herinner je de goede tijden, de momenten van geluk en plezier. Deel je moeilijke momenten en help anderen die wellicht ook op het punt staan één van de moeilijkste beslissingen te maken in een mensenleven verrijkt met dieren.

Wil je graag jouw ervaring delen over het onderwerp Mijn hond gaat dood? Voel je vrij om (anoniem) een reactie te plaatsen zodat anderen zich begrepen en ondersteund voelen in het afscheid-en-rouw-proces van hun geliefde huisdier. 

Iemand zei me dat liefde losaten is… Ik begreep het pas toen ik jou moest laten gaan

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.