Operatie tijdens de vakantie
Wat als je hond tijdens de vakantie met spoed geopereerd moet worden?
Je bent aangekomen op je vakantiebestemming en hebt alles tot in de puntjes geregeld. Mooi hotel, lekker eten, goed weer en thuis heb je voor je vriendje ook zijn vakantie geregeld. Een fijne plek zodat je zonder zorgen kunt genieten. Elke dag ontvang je leuke foto’s, van spelen in het gras tot een eerste zwemles in de zon. En dan krijg je de derde dag ineens een telefoontje…
Alarmbellen
Alle communicatie verloopt altijd via Whatsapp, alleen in verband met spoed wordt een eigenaar gebeld. En dan zie je op je telefoon dat er gebeld is… Kan niet anders dan dat je hart dan even in je keel zit.
Larsje komt hier al een aantal jaren. Inmiddels is onze kleine grote vriend net 11 geworden, al een hele leeftijd. Lars zou wat vaker plassen en veelal over andere plasjes heen op plekken waar veel honden zijn. We houden er rekening mee en zorgen dat de dweil geduldig staat te wachten. En inderdaad, zo af en toe moesten we een plasje ruimen in huis.
De eerste dagen voor de oudere hondjes is het altijd even wennen, rustig aan doen, de boel weer goed verkennen en een beetje tutten met de rest. Oudere hondjes hebben hier hun eigen kamer, apart van het hondenhuis zodat er meer rust is. Ze gaan minimaal vier maal per dag samen lekker naar buiten en mochten er op bijzondere tijden medicijnen gegeven moeten worden dan is dat heel makkelijk te realiseren zonder de roedel daarmee te belasten. En zo hobbelde kleine Larsje ook gezellig mee.
Tot we hem weer een dikke knuffel wilde geven en bij het optillen toch wel een erg grote bult voelden bij Lars zijn pielemoos… Lars was ongecastreerd, dat was bekend! Maar dit voelde toch wel wat meer als alleen maar een balletje. Ons vermoeden ging gelijk uit naar een testikeltumor. Lars was een cryptorchidie reu wat inhoudt dat een balletje niet is ingedaald. De kans op een testikeltumor op wat latere leeftijd is dan zeker aanwezig. De dagen daarvoor hadden we bij bepaald gedrag al wat vinkjes gezet. Dit met zijn plasgedrag zorgt dan automatisch bij ons dat er allerlei alarmbellen afgaan.
Na het contacten van Lars zijn eigen dierenarts hoorden we al snel dat dit probleem nog niet bekend was. De eigenaar kon hier dus niet van op de hoogte zijn. Om er zeker van te zijn stond Larsje diezelfde ochtend nog bij onze dierenarts. En wat wij al dachten werd bevestigd: Larsje had een testikeltumor van zijn niet ingedaalde balletje ten grootte van een golfbal.
Een spoedoperatie
Een operatie voor Lars was een must! De tumor drukt tegen andere organen aan zoals darmen, de blaas en urinewegen waardoor hij last kreeg met plassen en ontlasten. Zijn prostaat was gelukkig niet heel erg vergroot. Het was dus zorg dat Lars toch zo snel mogelijk zijn operatie kon ondergaan.
Je bent op vakantie en ziet op je telefoon dat er gebeld is. Het duurde ook een paar seconden voor we terug werden gebeld met “Gaat alles goed met Larsje?” Na het hele verhaal te hebben verteld was het antwoord dan ook heel resoluut: “Lars moet geopereerd worden!” En zo werd Lars zijn operatie al snel ingepland.
Tijdens het gesprek proefde ik het schuldgevoel van de eigenaar. “Waarom heb ik dit niet zelf gezien? Ik dacht al wel dat het wat dikker was, maar waarom heb ik er niet meer naar gekeken? Ik zorg zo goed voor mijn diertjes en dan mis ik dit… hoe kan dat nou? Waarom ben ik niet eerder naar de dierenarts gegaan…” En dat is nu precies het lastige als je zelf elke dag met je neus op je hond zit. Bepaalde dingen sluipen erin. Af en toe een plasje in huis, wat minder goed eten of een drolletje wat blijft hangen. Ach, honden worden ouder en dan gebeurt dat wel eens. En de verdikking, was dat nou al zo of verbeeld ik het me? Iets wat langzaam groeit valt niet direct op, zeker niet als dit in de buik gebeurt en later pas aan de buitenkant zichtbaar wordt.
De bult die wij hier zagen bij Larsje was hoogst waarschijnlijk groter als deze thuis te zien is geweest. Door hormonen (en een loops teefje in de opvang) stond zijn hele ‘zaakje’ behoorlijk op actief wat juist voor meer irritatie en zwelling zorgde…
Voor ons is elke hond een ‘momentopname’. Er zit vaak een tijd tussen wanneer we de honden weer terug zien. Veranderingen vallen dan veel beter op. Daarnaast hebben wij allen hier jaren gewerkt binnen de diergeneeskunde en daardoor zoveel gezien en meegemaakt dat al snel alarmbellen afgaan als we bij een hond bepaalde vinkjes zetten.
Operatie geslaagd!
Om 8:00 uur stond Larsje nuchter op de stoep bij de dierenarts. Weer op de weegschaal en met een knuffel afscheid genomen. Om 13:00 uur werden we gebeld dat de operatie succesvol was verlopen en hij om 15:00 uur weer opgehaald kon worden. Zijn warme bedje stond al klaar, kachel hoog (omdat lichaamstemperatuur tijdens narcose daalt en dit op pijl gehouden moet worden), zijn natje en droogje gereed en zijn medicijnen stonden klaar. We hadden ons al goed voorbereid op een klein hoopje van net 3 kilo die waarschijnlijk echt even nodig zou hebben om bij te moeten komen van alles. Een operatie tijdens je vakantie is ook niet niks!
Wat blijkt? Komt daar een super vrolijk en energiek hondje terug! Eetlust als een beer, gooit gelijk zijn pootje een meter de lucht in om ferm te piesen en daagt zijn vriendin al weer uit om te spelen… Ho ho ho Larsje! Jij moet even rustig aan doen! Maar Lars had daar zo zijn eigen idee over. Wat was dat jochie ineens opgeknapt! En ook wij zagen nu pas goed hoe Lars was en hoe hij nu weer is. Helemaal de oude vertrouwde, gezellige, lieve, speelse en vrolijke Lars van vroeger. En dat is niet meer gestopt tot hij werd opgehaald.
Dat was een zorg minder! En een hele goede beslissing van de eigenaar om niet te wachten tot ze terug waren van vakantie, maar om toch door de zure appel heen te bijten en Lars gelijk te laten opereren.
Weer lekker thuis
Drie dagen na Lars zijn operatie kon hij weer naar huis toe. Elke dag hebben we zijn voortgang via Whatsapp doorgestuurd. Van wandelen met zijn maatjes, ingepakt in een rompertje, lekker rollen in een mand of je vingers er bij opeten als er wat lekkers gegeven werd. In de hoop dat de zorgen weggenomen zouden worden met daarvoor in de plaats een grote glimlach. De vakantie is anders gelopen dan vooraf gedacht, maar de uitkomst van hoe Lars nu is is wonderbaarlijk! Gekeken naar Larsje kan hij nu nog wel 11 jaar vooruit!
Na alle informatie en medicatie meegegeven te hebben lag de zorg weer bij de eigenaar. En reken maar dat die kleine vent thuis enorm verwend is! De volgende dag waren we natuurlijk heel nieuwsgierig hoe het met hem zou zijn.
“Gaat super met Lars. Hij zit lekker in zijn vel en met de medicijnen geven gaat ook goed. Echt fan is ie niet van het rompertje en gelukkig ben ik bijna altijd thuis, dus heb hem dan lekker af en merk denk ik ook mede daardoor dat de wond goed geneest en ook de rode plekjes beter worden. Verder heel veel honger😂😂 tis eten, plassen poepen en slapen.”
Dat zijn de berichten waar wij vrolijk van worden!
Het belang van observeren
Kijken, kijken, kijken… en vooral luisteren naar je onderbuik. Observeren is zo belangrijk! Doe je dit niet bij de honden dan gaat er veel te veel langs je heen. Natuurlijk ontgaat ons ook echt wel eens wat, toch stemmen wij ons altijd zo af dat ‘afwijkingen’ al snel ontdekt worden.
Doordat wij allemaal onze roots hebben vanuit de diergeneeskunde is onze kennis en ervaring gelukkig optimaal aanwezig. De afwijkingen die wij zien worden daardoor snel vertaald naar wat er aan de hand zou kunnen zijn. Is het spoed, is het iets chronisch, is het simpel te verhelpen of is er meer onderzoek voor nodig. Dat zijn de vinkjes die wij zetten en uiteindelijk alarmbellen doen afgaan (of niet).
In het verleden hebben wij al meerdere honden uiteindelijk naar een OK toe geleid. Het liefst hebben wij dat de eigenaar dit doet zodat hond en baas bij elkaar kunnen zijn. Alleen deze keer was het gewoonweg beter voor de hond niet langer te wachten op een operatie. Met uiteindelijk een geweldig fijn resultaat!
Hoe ervaar je dit als eigenaar?
Aan de baasjes van Lars hebben we gevraagd hoe zij dit ervaren hebben. Wellicht kunnen we een volgende keer dingen anders doen, dan leren we hier graag van!
“Daar ga je dan op vakantie en laat je je kindje achter. Je weet dat ie super goed verzorgd wordt en het naar zijn zin gaat krijgen, maar toch altijd even een traantje laten.
Lars had altijd al wel een kolossaal zaakje daaronder en ik stond er niet gelijk bij stil dat er kanker aanwezig zou zijn. Ik zie nu ook op de verschillen qua foto voor de operatie dat ie dikker was bij Faunatuurlijk dan thuis. Inderdaad zoals Saskia al zei dat zijn pielie overuren draaide.
Maar wat schok ik van het telefoontje, was in tranen. Maar ben hen zo eeuwig dankbaar voor hun oplettendheid en zorgen. Ze hebben het zo goed aangepakt en me altijd up-to-date gehouden. Oh wat was ik blij mijn kleine, stoere vent weer in mijn armen te sluiten.
Alle lof naar hen en ik deed het al, maar raad hun altijd aan❤️🥰”
Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?
Laat het ons weten via de mail.
We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl
Wil je graag op de hoogte gehouden worden?
Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?
Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.
Bovennieuwlandsweg 1
9541 SZ Vlagtwedde
M 06-36 37 86 76
BTW: 850763782B01
KvK: 53138783
NL29INGB 0005 8316 23