puppy in een dierenpension

Puppy in een dierenpension

Socialiseren kun je leren!

Puppy zijn en naar de opvang, de perfecte manier om je hond te socialiseren. Veel trotse eigenaren van een kersverse pup vinden het spannend om met hun wollige frummel tussen diverse honden te moeten lopen. Gebrek aan kennis en ervaring wat gepaard kan gaan met wat angst en onzekerheid het ‘goed te doen’ speelt vaak parten. Voor een hond in ontwikkeling is het echter van groot belang dat hij of zij zich op een goede manier kan socialiseren. Hier heeft je puppy de rest van zijn mooie leven profijt van! Een puppy in een dierenpension op gepaste manier kennis laten maken met het echte leven heeft veel verrassende voordelen!

Levensfasen van de hond

In het eerste levensjaar doorloopt de hond vijf fasen tot hij of zij volwassen is. Deze vijf fase houden elk hun eigen ontwikkeling en leermomenten in. Door rekening te houden met deze fasen kun je je puppy op een gecontroleerde manier alle positieve dingen in zijn leven laten doorlopen waardoor het uiteindelijk een stabiele hond kan zijn. Een puppy in een dierenpension kan op zijn eigen manier deze fasen doorlopen.

Deze eerste vijf fasen zijn:
1 Neonatale fase

Dit is de eerste fase na de geboorte en duurt 14 dagen. Een pup wordt blind en doof geboren. De reukzin en het gevoel voor temperatuursveranderingen zijn wel aanwezig. Hierdoor kan de pup de tepel van de moeder vinden. In deze periode is het enige waar de pup belangstelling voor heeft de melk en de warmte van zijn moeder. Het gedrag van het dier bestaat uitsluitend uit reflexen. De moeder wast en likt de pup waardoor het plassen en poepen wordt gestimuleerd. Wordt deze stimulatie niet gedaan, dan plast en poept de pup niet en gaat hij dood. De reflexen ontwikkelen zich en de pup gaat piepen.

Deze eerste fase is belangrijk voor de pup omdat hij veel indrukken opdoet. De pup gaat kruipen en leert door inprenting. Deze inprenting vindt plaats gedurende een korte periode van enkele weken.

2 Overgangsfase

De overgangsfase volgt op de neonatale fase en duurt ongeveer een week. Dit is een hele belangrijke fase waarin het jonge dier een stormachtige ontwikkeling doormaakt op neurologisch en lichamelijk gebied. Prikkels waarnemen en verwerken worden snel groter. De oogjes gaan open en ze leren elkaar en hun moeder zien en herkennen. Dit neemt met zich mee dat de pups eerste sociale gedragspatronen laten zien. Puppy’s kopiëren het gedrag van broertjes en zusjes. Ze gaan reageren op de omgeving en proberen te lopen in plaats van te kruipen. In deze fase is het dan ook belangrijk dat ze veel indrukken opdoen. Oppakken, kinderen, volwassenen, verschillende soorten geluid, andere dieren etc. Alles wat de pup nu meemaakt wordt later als vanzelfsprekend beschouwd en zit als het waren in het geheugen van de pup ingeprent. Ook hier vindt het leren plaatst door inprenting.

puppy in dierenpension
3 De eerste socialisatiefase

De eerste socialisatiefase begint vanaf de derde levensweek tot ze ongeveer 12 weken oud zijn. Tijdens de eerste socialisatiefase staat een puppy open voor alles wat nieuw is. Alle indrukken uit zijn omgeving worden opgenomen en opgeslagen. In deze fase wordt zijn neurale systeem geprogrammeerd. Een puppy is in deze fase erg nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit. Dit is ook de periode dat de pup het nest verlaat en naar de nieuwe eigenaar toegaat. De leeftijd ligt dan rond de 7 a 8 weken. Belangrijk is om in deze fase je pup overal mee naar toe te nemen om zoveel mogelijk indrukken vast te leggen. In deze fase leert de pup zijn omgeving kennen en te accepteren. Hierbij horen ook alle soorten en leeftijden van kinderen, mensen en dieren.

4 De tweede socialisatiefase

De tweede socialisatiefase wordt ook wel juveniele fase genoemd en loopt vanaf de 12e levensweek week tot en met de zesde levensmaand. Dit is eigenlijk de voorloper op de pubertijd. De hond gaat zijn plaats in de roedel zoeken, leert samenwerken met anderen en blijft de indrukken die hij doet, opslaan. Het is dan ook belangrijk om in deze periode het socialiseren nogmaals te herhalen. Hierdoor worden eerder opgedane indrukken en ervaringen vanuit de eerste socialisatie verankerd in de hond. Ook in deze fase is het dus belangrijk de hond aan zoveel mogelijk verschillende indrukken bloot te stellen.

5 De Puberteit

De puberteit loopt van 6 maanden tot 12 maanden, afhankelijk van het ras. Deze fase is voor veel eigenaren een lastige periode. Het is de fase waarin veel fysiologische veranderingen plaatsvinden en met name in de hersenen. Dit alles om de hond gereed te maken voor het volwassen zijn.

Volwassen

Deze fase duurt het langst in een hondenleven. De ontwikkeling van een hond blijft doorgaan. Honden zijn pas geestelijk volwassen vanaf een leeftijd van 24 tot 36 maanden, afhankelijk van het ras. Langzaam maar zeker wordt de hond ouder en wijzer. Je zult merken dat het karakter van een hond verandert als gevolg van de indrukken die hij heeft opgedaan.

Socialisatie op de juiste manier

Door wat meer achtergrondinformatie over de ontwikkeling van je puppy kun je er niet omheen dat socialisatie heel belangrijk is voor de rest van zijn leven. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je puppy in een dierenpension op een gecontroleerde en positieve manier kan socialiseren? Eén van de mogelijkheden is het brengen naar onze opvang.

Voor je maatje zijn de voordelen legio! Een dagje spelen is niet alleen leuk en gezellig, daarentegen houdt het ook in dat;

  • je maatje zich sneller thuis voelt;
  • hij of zij kan wennen aan een nieuwe omgeving;
  • er volop geleerd wordt van de groep en de omgeving;
  • socialiseren als vanzelf gaat;
  • je hond een hele dag onder soortgenoten is die elkaar goed begrijpen;
  • wat onzekere of angstige honden de kans krijgen positieve ervaringen op te doen;
  • er meer zelfvertrouwen wordt gevormd;
  • ze eens even lekker (gecontroleerd) hun energie kwijt kunnen.

Honden opvangen in roedelverband houdt erg veel in. Het vergt een hoop ervaring en kennis omtrent hondengedrag, opvoeding, geneeskunde en allerbelangrijkst: vertrouwen in de roedel.

Dagopvang

Je puppy naar de dagopvang brengen is een hele mooie manier om hem of haar gecontroleerd te laten socialiseren. Combineer het met een drukke dag, werk of een dagje uit en je slaat twee vliegen in één klap. Op afgesproken tijden kun je je puppy brengen en halen. Tijdens de dagopvang zal je spruit kennismaken met veel verschillende dingen. Niet alleen soortgenoten, maar ook andere mensen, een andere omgeving, andere geluiden en geuren. Dit alles in een huiselijke omgeving waar kennis, ervaring, zorg en liefde centraal staan om je pup een voorsprong te kunnen bieden op zijn volwassenheid. Een puppy in een dierenpension onderbrengen heeft veel positieve kanten!

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.