Kan een hond of kat vegetariër of veganist worden?
We eten regenwoud
Dagelijks wordt 3 kilo veevoer geproduceerd om de consument van 100 gram vlees en 800 gram zuivel te voorzien. Twee derde van de landbouwgrond in de EU wordt gebruikt voor veevoerproductie. Zeker 50% van de gewassen kan ook direct door mensen worden gegeten. Zo zijn in Zuid-Amerika miljoenen hectaren regenwoud gekapt voor de teelt van soja of om runderen te laten grazen. Nederland importeert deze soja om onze uit de hand gelopen veestapel te voeden. Ook importeren we Zuid-Amerikaans rundvlees. We eten dus letterlijk het regenwoud op!
Eerlijk stukje vlees
Nog maar niet te spreken over de wanpraktijken bij slachthuizen. Wees eerlijk, elk dier wat gedood wordt ervaart leed, of dit nu een biologisch stukje vlees is of niet. Het dier kiest er niet zelf voor op transport gezet te worden, vastgebonden en gedood te willen worden, dat doet de consument die een stukje ‘eerlijk’ vlees op zijn bord wil hebben.
Win-win-situatie
En dus daarom zijn er vegetariërs en veganisten! Hoera voor deze helden! Door het niet consumeren van dierlijke producten zorgen zij ervoor dat deze aarde zo min mogelijk belast wordt én sparen ze heel wat dierenleed uit! Heerlijk, een fantastisch mooie oplossing waardoor we zelf ook ineens een stuk gezonder leven. Hoe je het ook wendt of keert, een frisse salade is altijd gezonder dan een vette hamburger. Dit is alleen maar een win-win situatie!
Ik voel me goed, ik eet vegetarisch en gezond, hou onwijs veel van dieren en vind het dan ook heerlijk om op zondagochtend samen met mijn hond een uur te gaan joggen. Bij het ochtendgloren in mijn vegan sneakers glijden om een blokje om te gaan. Goed voor lichaam en geest, daarnaast heel gezellig en goed voor de dog-and-me-bonding. Eenmaal thuis een bak thee zetten en ondertussen de hond en kat voorzien van een eerste maaltijd.
Biologisch… dat dan weer wel
60,6% Varkensvlees… Biologisch, dat dan weer wel! Daar ga ik dan met mijn vegetarische levensstijl terwijl mijn huisdieren in huis stuk voor stuk carnivoren, oftewel vleeseters zijn! HELP! Dag dierenliefde, dag mooie wereld.
Kan een vleeseter een vegetariër worden?
Daar gaan we dan!
Blinde darm, waar zit je?
Voor de planteneters speelt de blinde darm vaak een belangrijke rol bij de (moeilijke) vertering van de cellulose van plantenmateriaal. Bij de hond, van wie de voeding merendeels uit vlees bestaat, heeft de blinde darm net als bij de mens, geen duidelijke functie. Het wormvormig aanhangsel, de appendix genoemd, die bij de mens aan de blinde darm zit, heeft de hond niet. Een ontsteking van de appendix, grof vertaald blinde darmontsteking, komt bij de hond dan ook niet voor! De kat is een nog meer uitgesproken vleeseter; katten hebben helemaal géén blinde darm en dus ook geen appendix.
Hap, slik, weg…
Essentiële voedingsstoffen
Lengte zegt alles
De darmen van een echte planteneter zijn zevenentwintig keer langer dan de lengte van zijn lichaam. Dit komt omdat het proces van het verteren van cellulose lang en moeilijk is en de hulp nodig heeft van ontelbare miljarden bacteriën die de cellulose afbreken. Denk aan het herkauwen bij koeien, de vier magen of de extreem grote blinde darm bij paarden.
De mens als omnivoor
Mensen kunnen de koolhydraten in planten (behalve cellulose) afbreken en gebruiken, wat het verschil is tussen de mens en een carnivoor. Honden en katten kunnen helemaal geen koolhydraten afbreken. Daarom worden mensen als omnivoor (alleseter) bestempeld, terwijl ze een carnivoor spijsverteringsstelsel hebben.
Poehee, we hebben ons huiswerk biologie er weer op zitten! Maar wat is nou de conclusie van dit hele verhaal? Kunnen we van onze hond en kat goed een vegetariër of veganist maken?
Ja en nee.
Echte vleeseter
Hond in de pot
De hond is toch een iets ander verhaal. In de jaren dat we deze vriend hebben gedomesticeerd heeft hij zich aardig aangepast aan onze leefwijze in tegenstelling tot de kat. De hond eet vaak met de pot mee en krijgt zo al langere tijd zijn groenvoer. Het spijsverteringsstelsel is ook langer dan die van de kat én de hond heeft een blinde darm zoals de mens. De hond kan in tegenstelling tot de kat wel zijn essentiële voedingsstoffen uit zijn voeding halen.
Amylase
Maar de hond mist de amylase in zijn speeksel. True, maar door de plantaardige ingrediënten vooraf eerst te verhitten (of koken in de keuken) worden de cellen ontsloten en zijn ze wél te verteren door de hond. Eigenlijk doen we dan hetzelfde al waar de amylase voor zorgt in ons speeksel. Voor de hond is dan ook veel veganistische of vegetarische voeding te vinden omdat ze hierop prima oud kunnen worden. Zorg er wel voor dat je echte goed uitgebalanceerde vegetarische of veganistische voeding uitzoekt.
Statement
Wat zou jij doen? Waar zou jij voor kiezen? Wat voor statement zou jij kunnen maken? Wat doe ik ermee vraag je je af?
Stel je eens voor als je in een dierenpension alle honden vegetarische voeding zou geven? Wat zou dat niet voor verschil maken?
Voor Faunatuurlijk, een vooruitstrevende biologische dierenopvang voor honden en katten, zou dit op de drukke dagen al snel 850 kilo per maand aan voeding voor de hond betekenen! Wat zou mijn blikje Biologische Varkenspaté voor de hond dan uitsparen aan milieuschade en dierenleed?
Nieuwsgierig geworden? Neem hier een kijkje. Samen voor een betere wereld!
Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?
Laat het ons weten via de mail.
We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl
Wil je graag op de hoogte gehouden worden?
Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?
Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.
Bovennieuwlandsweg 1
9541 SZ Vlagtwedde
M 06-36 37 86 76
BTW: 850763782B01
KvK: 53138783
NL29INGB 0005 8316 23