Coronahonden socialiseren
Het is nooit te laat om gezellig samen te zijn
Veel coronahonden hebben een belangrijk deel van het socialiseren gemist. Door de coronacrisis die gestart is in 2020 kwamen veel mensen thuis te zitten. Voor velen een ideaal moment om een lieve pup uit te zoeken. Echter, doordat de maatregelen ervoor zorgden dat vrijwel alles buitenshuis onmogelijk werd gemaakt, zo kwam het socialiseren van de hond ook in het gedrang. Coronahonden socialiseren voorkomt problemen in de toekomst.
Coronahonden met problemen
We kunnen echt uit ervaring spreken dat er onnoemelijk veel nieuwe honden aan zijn geschaft in coronatijd, vandaar de naam coronahonden. Mensen werkten vanuit huis, hadden veel tijd over voor het gezin en konden de afleiding van een nieuw vriendje in huis goed gebruiken. Velen realiseerden zichzelf helaas niet dat met de lockdowns ook de hondentraining stil stond en de uitlaatservices bom en bom vol zaten… Coronahonden socialiseren was een behoorlijke uitdaging!
Hierdoor hebben erg veel coronahonden toch wat problemen ontwikkeld als het gaat om socialisatie. Socialiseren gaat niet vanzelf en is een enorm belangrijk punt in het eerste jaar van een hond zijn bestaan. Het bezoeken van verschillende plaatsen, contact maken met vreemde mensen en dieren, het opsnuiven van nieuwe geuren en het luisteren naar andere geluiden. Zo belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van een hond, van elk dier (en mens) wel te verstaan.
Door het isoleren van honden in een heel belangrijk deel van hun leven, het eerste levensjaar, kunnen er problemen ontstaan als je kijkt naar het gedrag van de hond. Problemen zoals onzekerheid, angst, overcompensatie, onduidelijkheid, conflictgedrag, vluchtgedrag en ga zo nog maar even door. De eerste maanden gaat het vaak allemaal nog wel, echter als de hond de pubertijd aanraakt zien we ook vaak de ‘problemen’ ontstaan. Coronahonden socialiseren gaat immers niet vanzelf… Je maakt zodra het kan een afspraak bij de hondentraining en dan?
De hondenscholen gaan weer open en daar sta je dan met je puberende hond, niet wetende wat hij of zij ineens moet doen. Trekken en/of blaffen aan de riem, uitvallen of juist wegkruipen. En dan zit je thuis en komt er ineens wél visite over de vloer. Een hond die blaft en opspringt, hoog in energie zit of zelfs uit kan vallen naar de nieuwe mensen. Heel vervelend allemaal, zeker als je niet de tools weet om dit gedrag om te buigen. Want ja, ook al heeft je hond misschien een belangrijk deel gemist, het is nooit te laat om gezellig samen te kunnen zijn met anderen!
Coronahonden Socialiseren
Coronahonden socialiseren kun je leren! En zo lastig is dat gelukkig niet. De grootste opgave voor baasjes met coronahonden die gedragsproblemen ervaren, is TIJD en GEDULD. Allereerst moet je als eigenaar tijd in de hond willen investeren. En dan niet elke dag een blokje om in de hoop dat je andere honden ergens tegen komt. Echt tijd investeren in de zin van een weloverwogen plan maken op de lange termijn. En geduld, omdat socialiseren in stapjes gaat, bij de ene hond sneller als bij de ander.
Socialiseren met andere honden is wellicht nog het lastigst. Op hondentraining (als je hier al heen gaat) lopen de honden aan de lijn en is er weinig tot geen contact met de andere honden. Je bent daar immers om samen met je hond te trainen, niet om je hond te laten spelen. In losloopgebieden voel je je waarschijnlijk onzeker en onprettig omdat je niet weet hoe je hond reageert en vooral, hoe de andere honden reageren. Toch is dit wel de beste manier om je hond zichzelf te laten ontwikkelen; in een groep honden leren van elkaar.
Is socialiseren dan echt onmogelijk? Nee hoor, je kan het jezelf heel simpel maken zonder dat het je stress of zorgen biedt. Het kost je alleen tijd en geduld.
De oplossing
De oplossing om coronahonden veilig en vertrouwd te laten socialiseren is eigenlijk heel simpel. Socialiseren is een proces wat bij de ene hond wat langer duurt als bij de ander. Op voorhand is hier vaak niet zo heel veel over te zeggen. Dit leerproces gaat gepaard met tijd en geduld om de hond zelf de mogelijkheid te bieden te kunnen leren. Op zijn of haar eigen manier zonder druk, stress of andere negatieve indrukken. En dit kunnen wij voor je aanbieden! Het enige wat je als baasje hoeft te doen is jouw maatje een midweek aan ons toe te vertrouwen: de Socialisatie-week!
Wat houdt deze socialisatie-week in?
Samen met de roedel in huis leren we jouw hond wat roedelgedrag inhoudt. Jouw maatje verblijft een midweek bij Faunatuurlijk waarin we de tijd nemen om op een veilige manier de sociale kneepjes van het vak te laten zien. Dit houdt in dat je hond leert wat andere honden bedoelen met bepaald gedrag. Welke grenzen andere honden aangeven, hoe respecteer je die en wellicht nog belangrijker; het ontdekken en vaststellen van eigen grenzen.
In samenspel met de roedel ziet jouw hond dat het helemaal niet spannend of eng is om allerlei andere soortgenoten tegen te komen. Dagelijks verandert de roedel in huis, er lopen heel veel verschillende rassen door elkaar, grootte, leeftijden, karaktertjes en rugzakjes. Alles mag er zijn! Samen met ons, ervaren roedelleiders, bewegen we ons door de dagen heen samen met jouw hond. Leren en ontwikkelen staan centraal.
Je brengt je hond op maandagochtend en haalt hem of haar op vrijdagmiddag weer op. Gedurende de week worden er filmpjes opgenomen om de ontwikkeling in de groep vast te leggen. Tussentijdse updates via Whatsapp als je even benieuwd bent hoe het gaat en aan het eind van de socialisatie-week ontvang je onze bevindingen met afgepast advies.
Het vervolg
Kan een hond in een week tijd sociaal worden als deze dit niet heeft geleerd? Dat antwoord is lastig te geven. Bij sommige honden is het net even dat stapje over de drempel waarna ze zich in razend tempo aanpassen en groeien in hun zijn. Bij anderen is er meer voor nodig en zou een wekelijkse dagopvang een uitkomst kunnen bieden om de stappen te blijven herhalen. Dit hangt erg af van het ras, wat hebben ze wel en niet meegemaakt en natuurlijk het karakter van de hond. Eén ding is zeker; een socialisatie-week geeft een hele goede boost aan de ontwikkeling van je hond.
Niet alleen op gebied van omgang met andere honden, zeker ook voor de socialisatie in een andere omgeving, andere mensen, andere routine, andere geuren en geluiden. Een week BOMVOL met prachtige leermomenten waardoor iedere hond groeit in zijn of haar ontwikkeling. En deze ontwikkeling staat nooit stil, een hond is nooit te oud om te leren!
Kosten
Een socialisatie-week all-inclusive kost € 500,-. Dit is een € 100,- per dag waarin we jouw maatje stap voor stap introduceren in de roedel. Hij of zij verblijft in het hondenhuis met gezellig knusse woonkamers. Een eigen mand of kussen, speeltjes en vertrouwde spullen zijn altijd welkom. Dagelijks verzorgen wij biologische maaltijden, is er tijd voor socialiseren en rust. Eén op één momenten met de begeleiders en contactmomenten met de baas thuis. Jouw hond wordt begeleid door ervaren en deskundige professionals. Je ontvant advies op maat, wensen worden hierin zeker meegenomen.
Aanmelden met je eigen account
Wil je graag dat jouw hond socialer wordt zonder dat je er zelf mee aan de slag moet? Meld je dan nu aan en boek een Socialisatie-week voor je maatje. Aanmelden…
Loop je even mee?
Benieuwd hoe we werken en wat je kunt doen om voor je hond een toffe vakantie te kunnen boeken? Loop dan even mee met ons en ontdek de mogelijkheden. Lees meer…
Veel gestelde vragen
Natuurlijk zit je bordevol vragen en dat is mooi! We hebben de meest gestelde vragen in een overzicht gezet. Staat je vraag er niet bij? Stuur een Whatsapp. Lees meer…
Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?
Laat het ons weten via de mail.
We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl
Wil je graag op de hoogte gehouden worden?
Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?
Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.
Bovennieuwlandsweg 1
9541 SZ Vlagtwedde
M 06-36 37 86 76
BTW: 850763782B01
KvK: 53138783
NL29INGB 0005 8316 23