Kennismakingsdag

Nieuwsgierig hoe het leven in een roedel eruit ziet?

Benieuwd of jouw maatje zich thuis voelt in huis?

Kom kennismaken met Faunatuurlijk! Ervaar zelf tijdens een kennismakingsdag hoe jouw maatje een dag in de roedel ervaart. Laat jezelf verrassen over het roedelgedrag van je eigen hond. Wees welkom in het huis waar het voor ieder vriendje een ware beleving is.

LET OP: Het is NIET mogelijk om zonder hond bij ons langs te komen!

Waarom kennismaken?

Kennismakingen voor nieuwe dieren houdt bij Faunatuurlijk in dat je maatje(s) een dag meedraaien in de roedel en in huiselijke sfeer. Alhoewel de hond een roedeldier is, is het voor veel honden onbekend om in een roedel te leven. Alleen al daarvoor is het heel prettig voor je viervoeter om deze dag te kunnen gebruiken om te wennen.

Leven in roedelverband met soortgenoten kan een hele uitdaging zijn als je dit niet gewend bent. Tijdens het wandelen buiten komen we andere honden tegen, echter is dit contact niet te vergelijken met het samenleven in een roedel.

Onze ervaring met roedelverband in een hondenopvang is zeer positief. Bijna de volle 100% van de kennismakingen die wij begeleiden vindt zijn draai in de groep en in huis. Alles valt of staat bij de juiste voorbereidingen en begeleiding tijdens dit proces.

Kennismakingen met nieuwe honden

Kennismaken met nieuwe honden is een uitgebreid proces. Het lijkt vaak heel makkelijk. De nieuwe hond komt binnen, loopt op het veld en de rest van de roedel komt er vrolijk bij. Ze snuffelen wat en gaan gelijk spelen. Zo werkt het in de praktijk echter niet.

Natuurlijk ontmoeten onze honden tijdens het dagelijkse leven andere honden. Vaak is dit aan de riem tijdens het wandelen buiten waarin we niet de tijd hebben om het kennismakingsproces goed te kunnen begeleiden en observeren. Honden vallen uit aan de riem, trekken, gaan blaffen of zoeken juist een uitweg. En dat allemaal in een paar seconden tijd waarop wij mensen gelijk een bepaalde conclusie baseren.

Deze conclusie kan wel eens niet geheel de juiste zijn. Daarom staan onze deuren voor alle nieuwe dieren open om ze op een gecontroleerde manier onderdeel van een roedel uit te kunnen laten maken.

dierenpension kennismakingsdag
dierenpension kennismakingsdag

Wat houdt een kennismakingsdag in?

Een kennismakingsdag houdt het volgende in:

Vooraf

 

Dagindeling

  • Brengen om 7:30 uur
  • Alleen buiten verkennen
  • Kennismaken met de huidige roedel
  • Roedels indelen
  • Huiskamers verkennen en plekje zoeken
  • Biologische maaltijd
  • Middagpauze in huis, eigenaar ontvangt filmpjes en foto’s van de ochtend

 

  • Speelronde buiten met eventueel nieuwe vrienden
  • Roedels indelen
  • Huidige roedel terug naar het hondenhuis
  • Wachten op de baas, buiten de roedel
  • Eventueel nog een hapje eten
  • Halen om 17:30 uur
  • Nabespreken kennismakingsdag
  • Eigenaar ontvangt filmpjes en foto’s van de middag
  • Terugkoppeling hoe de dag is geweest als de hond eenmaal thuis is

 

Tijdens de gewone pensiondagen houden wij alle baasjes weg bij de speelvelden en het hondenhuis. De rust in de roedel is het aller belangrijkste. Vreemde mensen zorgen voor onnodige onrust, verstoring van energie en het verspreiden van onbekende geuren. Daarom is het alleen mogelijk om tijdens een kennismaking wat meer te zien van het vakantiepark, echter daarna niet meer.

Ter voorbereiding

Ter voorbereiding op kennismakingen is er vaak al contact geweest via de telefoon, mailMessenger/Facebook of Whatsapp. Een datum voor de kennismakingsdag is in optie gezet en het enige wat dan nog gedaan dient te worden is het aanmaken van een persoonlijk account.

Het persoonlijke account bij Faunatuurlijk kun je overal inzien. Het betreft de eigen gegevens en die van de hond(en).  Hierop kan alles aangegeven worden wat van belang is om te weten zoals karakter, gedrag, gezondheid, voeding, verzorging, achtergrond, rugzakje etc etc. Dit formulier is vrij uitgebreid en kost ook echt wel wat tijd om in te vullen. Dit is een eenmalige bijdrage aan het verblijf van je maatje.

Voor ons is dit huiswerk wat we vooraf allemaal goed doornemen. We bereiden ons zo voor op de komst van een nieuw vriendje. We kijken goed hoe de huidige roedel in elkaar steekt. Op basis hiervan bepalen we al voor een groot deel hoe de dag ingedeeld wordt, welke honden bij elkaar kunnen, waar we mee kunnen beginnen en wat we beter wel of niet kunnen proberen.

Er gaat dus een hele voorbereiding aan vooraf om een kennismakingsdag zo positief mogelijk te laten verlopen. Het is heel gemakkelijk om in je account een reservering te plaatsen voor een kennismakingsdag. Plan hiervoor een dagopvang in en schrijf bij de omschrijving dat je graag een kennismakingsdag zou willen ervaren. Als deze via de mail bevestigd is dan staat de datum ook definitief vast in de agenda.

De kennismaking

De kennismaking met de andere honden is altijd een intensief moment. Onze oren, ogen en voelsprieten draaien op zo’n moment overuren om alle signaaltjes zo goed mogelijk op te kunnen vangen. Door de jarenlange ervaring in het samenstellen van roedels en de manier waarop wij elke hond goed leren kennen sturen we de groep zo goed en snel mogelijk bij als nodig is.

Als ook maar ergens twijfel of een overtuiging ontstaat dat iets niet ten positieve van de nieuwkomer of de huidige roedel is, dan handelen we hier ook naar. Ons uitgangspunt van een kennismaking is een zo positief mogelijke indruk en ervaring achter te laten. Het is de basis van een eventueel Tweede Thuis en de basis van het socialiseren met soortgenoten. Dit moét positief zijn! 

Niet alleen de interactie onder de honden verdient aandacht en zorg. Een kennismakingsdag vergt veel energie van nieuwe dieren. De roedel is inmiddels wel wat gewend. Echter de geuren, kleuren, indrukken, omgeving, nieuwe honden- én mensenvrienden voor een nieuwkomer vreten energie. Dit in combinatie met leeftijd, ras, achtergrond, gezondheid en karakter zorgt voor een geheel eigen invulling van deze dag. Natuurlijk is een nieuwkomer moe aan het eind van zo’n dag. Bijslapen diezelfde avond van alle indrukken is normaal, maar de volgende dag zou weer als vanouds moeten zijn.

Vraag en antwoord

Kan ik geweigerd worden?

Ja, als het eigen account niet voldoende in is gevuld en/of het vaccinatie- of titerbewijs ontbreekt kunnen we een kennismaking helaas niet door laten gaan. Is het account volledig ingevuld en het vaccinatie- of titerbewijs ontbreekt is dat niet erg, MITS deze meegenomen wordt tijdens de kennismaking. We zullen er dan voor zorgen dat we de juiste gegevens hier uploaden zodat het hele account compleet is. 

Kan ik de huiskamers zien?

Nee helaas, de huiskamers zijn eigenlijk altijd gereserveerd door de roedels. Binnen kijken is dan ook niet mogelijk, of je moet net geluk hebben dat één van de kamers niet bezet zijn en er genoeg tijd over is. 

Om 7:30 uur red ik niet, kan ik later komen?

Ook dat gaat helaas niet. De huidige roedel kan pas naar buiten als alle nieuwkomers gebracht zijn. Hoe later de honden gebracht worden, hoe langer de roedel binnen moet blijven. Een half uur kan voor een roedel die allang wakker is een behoorlijke uitdaging zijn.

Kan ik ook alleen langskomen zonder hond?

Dit hebben wij in het verleden wel gedaan, maar heeft niet het gewenste resultaat. Een eigenaar heeft een bepaald idee bij wie we zijn en wat we doen. Echter zegt dit helemaal niks over hoe je eigen hond het zal ervaren. En daar gaat het uiteindelijk wel om! Langskomen zonder hond plannen we dan ook niet meer in. Zonde van je eigen tijd en zonde van die van ons.

Kan ik mijn hond ook een ochtend of middag brengen voor een kennismaking?

Een kennismakingsdag houdt echt een complete dag in. De ochtend is vaak het moment dat de honden elkaar aftasten; een spannend moment van de dag en geeft geen goed beeld weer omdat de hond niet gewend is. Na de middagpauze in huis zien we buiten vaak een compleet andere hond. Een hond die veel meer ontspannen is, de weg goed weet, vaak gaat spelen en dingen uit gaat proberen. Een halve dag om te wennen aan een roedel is gewoonweg te kort en resulteert in een ongewenste uitkomst. Een ochtend en een middag is eigenlijk zelfs te kort om te kunnen zeggen dat een hond ‘gewend’ is. Het enige wat het doet is een indicatie geven van hoe de dag ervaren wordt. Op basis hiervan wordt gekeken hoe we verder kunnen. 

Is er tijd om vragen te stellen en de dag door te nemen?

De ochtend gaat altijd wat sneller. Brengen is om 07:30 uur. Afhankelijk van het weer maken we binnen of buiten kennis met elkaar en de eerste indruk wordt gelegd. We proberen dit moment altijd bewust wat korter te houden omdat de hond echt wel in de gaten heeft dat er iets gaat gebeuren. De eigenaar is vaak wat zenuwachtig, gespannen of onzeker wat de hond direct in de gaten heeft. Door dit moment lang te maken, maak je het niet alleen jezelf maar zeker ook je hond moeilijker.

Bij het halen aan het eind van de middag zorgen we ervoor dat we even rustig samen kunnen zitten. De dag wordt doorgenomen, ervaringen uitgewisseld en samen met je hond ga je dan naar huis met een bepaald gevoel. Eenmaal thuis zie je hoe je hond reageert, zal die avond echt wel even bij moeten slapen en als hij/zij de volgende dag de oude is, dan is het een geslaagde dag geweest. Via Whatsapp kunnen altijd nadien vragen gesteld worden. Ook vragen we altijd na hoe het is geweest en wat de eigen ervaringen zijn thuis.

Hoe word ik op de hoogte gehouden?

Na de ochtendronde ontvang je als eigenaar via Whatsapp filmpjes en foto’s van de ochtendronde. Dit zijn pure filmpjes waarin niet geknipt en geplakt is. What you see is what you get! Je kent je eigen hond immers als geen ander en bepaalde gedragingen zijn je dan ook niet onbekend. De filmpjes zijn vaak erg herkenbaar (en vaak ook verrassend) om te zien. Zo krijg je als eigenaar al een bepaald gevoel bij hoe het gaat. Houd er altijd rekening mee dat de eerste filmpjes vaak een onzekere indruk achterlaten. Je hond moet immers wennen en is alleen maar ervaring aan het opdoen wat hij of zij die middag zal gaan gebruiken. De middag verloopt dan vaak ook anders (positiever om te zien) als de ochtend. Het is een heel mooi proces om naar te kijken. De middagfilmpjes proberen we diezelfde middag toe te sturen, echter kan het voorkomen dat je ze thuis pas ontvangt als je je hond weer opgehaald hebt. Op deze manier heb je de hele dag compleet en kun je meekijken hoe het geweest is. Vragen en contact kan de hele dag door via Whatsapp, ook na thuiskomst kun je vragen wat je wilt. We zijn heel eerlijk in ons gevoel en wat we zien. Alles verloopt volgens overleg en wensen van de eigenaar. 

Kan ik mijn hond ook brengen voor gedragsadvies?

Ja hoor! We krijgen regelmatig honden binnen waarvan de eigenaar het fijn vindt om zijn of haar hond gecontroleerd te laten socialiseren met andere honden. Ook honden waarvan niet duidelijk is wat ze met bepaald gedrag bedoelen tijdens het wandelen zien we regelmatig. Er zijn redenen genoeg om eens een dagje uit te proberen voor je maatje! Alles en iedereen is welkom!

Zijn er kosten verbonden aan een kennismakingsdag?

Voor een kennismakingsdag rekenen we € 55,- Dit kan bij het ophalen voldaan worden via IDeal in het persoonlijke account of contant bij het ophalen. Een kennismakingsdag is duurder als een gewone dagopvang omdat er veel tijd en energie gestoken wordt in het begeleiden van de nieuwkomer en het contact gedurende de dag met de eigenaar.

Wat moet ik meenemen tijdens een kennismaking?

Het belangrijkste is het paspoort van de hond met geldige vaccinatie of titerbepaling. Heb je een foto geupload in je persoonlijk account? Dan kun je het paspoortje thuis laten. Daarnaast mag je meenemen wat je wilt. Of dit nu eigen voeding is, een dekentje of kussen van thuis met een eigen geurtje of een favoriet speeltje. Als je het gevoel hebt dat dit positief werkt voor je eigen hond, gewoon doen!

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.