gedragsadvies

Gedragsadvies

Misschien brengen honden de bal wel terug

omdat ze denken dat jij het leuk vindt om te gooien

Om het gedrag van je hond te begrijpen heb je soms best baat bij wat gedragsadvies. Het kan lastig zijn, vooral als het om je eigen hond gaat, te achterhalen waarom bepaald gedrag wordt getoond. Zit je echt met je handen in het haar en kom je er zelf niet meer uit? Dan bestaat er altijd de mogelijkheid om bij Faunatuurlijk om gedragsadvies te vragen. Samen brengen we het ‘probleem’ in kaart en zoeken dan naar een passende oplossing. Want zodra je het probleem hebt vastgesteld, is daar ook de oplossing.

Gedrag bij honden

Een hond doet nooit iets ‘zomaar’ en voor niets. Bepaalde gedragingen van de hond hebben altijd een oorzaak. Loop je tegen ongewenst gedrag aan bij je hond, dan is het zorg om de oorzaak te vinden voor dit gedrag. De oorzaak bestaat altijd uit drie verschillende facetten.

De prikkel: dit is de trigger waarop de hond reageert

De omgeving: de context waarin de prikkel zich voordoet

De motivatie voor de actie: dit heeft te maken met de interne gemoedstoestand van je hond

Naast de oorzaak van het gedrag van je hond heeft het ook een functie. Heeft het gedrag geen functie dan is het nutteloos en kost het de hond alleen maar onnodige energie. De functie kan verschillende redenen hebben zoals bijvoorbeeld waarschuwen als er iemand voorbij het eigen territorium loopt. Honden doen immers nooit iets zomaar.

Gedrag zorgt altijd voor een bepaalde consequentie. Op deze manier leert de hond of zijn gedrag nut had of niet. Blaffen naar een voorbijganger op het eigen territorium zorgt ervoor dat de persoon wegloopt of doorloopt. De hond heeft geleerd dat het nut heeft om zich zo te gedragen.

Als laatste is het waardevol te achterhalen wanneer het (ongewenste) gedrag is ontstaan. Dit bepaalt voor een groot deel wat je kunt verwachten bij het ombuigen of afleren van bepaald gedrag. 

Advies op maat

Geen enkele hond is gelijk; er bestaat dan ook geen boekje met pasklare antwoorden over het gedrag van jouw hond. Het kost tijd en energie om gedragsadvies af te stemmen op de hond. Sommige problemen zijn relatief gezien makkelijk om te buigen, terwijl anderen een complexe oorzaak hebben zoals gezinssituaties, gezondheidsklachten of herkomst. Het is dan zorg de omgeving aan te passen zodat het een positieve werking heeft op het gedrag van de hond. Houd er rekening mee dat hoogst waarschijnlijk het niet jouw hond is die zal moeten veranderen, maar je gezin of jijzelf. Een stuk mindfulness helpt hier zeker bij.

Om een duidelijk gedragsadvies te kunnen geven gaan hier een aantal stappen aan vooraf. Het gedrag zal in kaart moeten worden gebracht. Hieruit worden bepaalde conclusies of vragen gehaald waarop verder wordt geborduurd. Naar gelang het probleem kan het raadzaam zijn de hond voor een periode bij ons onder te brengen. Intern gaan we met de hond werken, observeren we het gedrag en sturen we bij. We zien hier bijzonder goede resultaten van, zeker op gebied van gedrag naar soortgenoten, angst/onzekerheid en gedrag wat ontstaan is door de thuissituatie.

Vrijblijvend advies

Het is altijd mogelijk om vrijblijvend advies in te winnen. Door het probleem aan te geven waar je thuis bij je hond tegen aan loopt is het voor ons mogelijk om hier een vrijblijvend advies over te geven. Op basis daarvan kun je zelf bepalen of je baat hebt bij uitgebreid gedragsadvies over je hond. 

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.