Faunatuurlijk

Geschiedenis

Er zijn geen grenzen,

als je het zelf tot in je diepste vezels voelt wordt het waarheid.

Faunatuurlijk is ontstaan vanuit een visie:

Elke hond verdient een plek waar hij of zij veilig is in elke zin van het woord. Een plek waar de hond zichzelf kan zijn en zich kan ontwikkelen op zijn of haar eigen tempo.

Het ontstaan

In 2011 is Faunatuurlijk officieel opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De jaren voorafgaande aan de start stonden in het teken van onderzoek en observatie. Door de jarenlange ervaring binnen de diergeneeskunde ontstond heel duidelijk een beeld van de behoefte van huisdiereigenaren. Op basis van die vraag en noodzaak is uiteindelijk Faunatuurlijk gegroeid.

De locatie

Na het uitwerken van het concept was het tijd om een locatie te vinden. Rust, ruimte en natuur waren voorwaarden. Na een zoektocht van 1,5 jaar kwamen wij uit in het mooie Groningen, specifiek het gebied de Dal van de Ruiten AA. Dit bijzonder mooie gebied beslaat veel natuurgebieden en bossen. Het twee hectaren groot perceel waar Faunatuurlijk zijn entree maakte ligt tegen het Liefstinghsbroek bos aan; één van de oudste bossen in Nederland en het oudste bos van Groningen. 

Het perceel bestond uit twee hectaren met verwaarloosde gebouwen en grond. Een grote, oude boerderij uit 1910, twee kippenschuren en twee kapschuren. Een klein klompenhuis en een oude schuur. Een terrein vol met sloopafval, troep en achterstallig onderhoud. Het perfecte terrein om compleet te slopen en om te toveren tot een paradijs voor mens, dier en natuur. 

De gemeente

Al voordat het koopcontract was getekend was de vergunningaanvraag gestart. In eerste instantie voor het plaatsen van een woonchalet omdat we wisten dat alle gebouwen er in de loop der tijd afgehaald zouden worden. De nieuwe website ging in augustus 2011 online, bij de overdracht van het perceel. Binnen twee maanden kwam onze eerste gast logeren: Max, een Engelse Bulldog. Na een half jaar aankijken in hoeverre er daadwerkelijk vraag was naar een opvang als Faunatuurlijk is de vergunningaanvraag officieel gestart in juni 2012. Pas ruim een jaar later, in augustus 2013 was de vergunning voor de opvang van honden en katten een feit. 

In februari 2015 zijn we wederom een vergunningaanvraag gestart voor de uitbreiding van de opvang en bepaalde bouw- en sloopvergunningen. Deze hele procedure heeft erg veel voeten in de aarde gehad. Meerdere tafelgesprekken op locatie met gemeente, provincie en architecten. We hebben een ruimtelijke onderbouwing, bodemonderzoek, QuickScan Flora en Fauna, Watertoets Bouwkundige tekeningen en een Landschappelijk inpassingsplan moeten overhandigen. Deze hele procedure heeft ruim twee jaar geduurd.

geschiedenis

De sloophamer erin!

In november 2015 zijn we gestart met de sloop van de eerste schuren. Twee grote kippenschuren en een kapschuur zouden verwijderd worden van het perceel. Allemaal bedekt met grote asbestdaken. Een asbestsaneringsrapport met bijbehorende vergunningen, grote borden “Asbest”, afgezette delen van het perceel met felle, gele linten, maanmannetjes in witte pakken en een hoop geduld…

In september 2017 is uiteindelijk de oude boerderij waar het dierenpension zijn entree had gemaakt tot de laatste steen gesloopt en afgevoerd. Om toch een selectieve groep honden een uitvalsbasis te kunnen bieden zijn er op het terrein een tweetal tijdelijke, vakantiewoningen geplaatst voor de honden. Op die manier kon Faunatuurlijk toch nog een beetje doordraaien.

Het terrein is nadien onder handen genomen, het puin is er grotendeels uitgehaald, de infrastructuur aangepast, leidingen zoals stroom en water vernieuwd en is Faunatuurlijk afgesloten van de gasleiding. Dit om duurzaam te kunnen ondernemen en uiteindelijk alles op electriciteit en alternatieve energie te kunnen laten lopen.

Geschiedenis in vogelvlucht

Vakantiepark voor Honden

In het voorjaar van 2018 is op het terrein een grote woonruimte geplaatst. Deze woning is ingericht tot Vakantiewoning voor de honden. Een groot huis met 5 verschillende woonkamers, een keuken en aparte douche. Ook is het kantoor anex woonkamer in gebruik genomen waar met name de kleine en/of oude hondjes gebruik van maken. Het buitenterrein is ingericht met twee grote omheinde speelvelden. Er zijn diverse terrassen aangelegd met speelmogelijkheden voor de gasten. 

Waar Max onze eerste gast was is Faunatuurlijk vanaf 2011 uitgegroeid tot een volwaardig Vakantiepark voor Honden met een gemiddelde bezetting van 25 honden per dag. We houden het park bewust kleinschalig om onze kwaliteit en zorg te kunnen waarborgen.

Hondenwelzijnscentrum

In 2019 is Faunatuurlijk gestart met een Veterinair programma. Naast een Vakantiepark voor Honden is Faunatuurlijk ook een Hondenwelzijnscentrum. Binnen deze afdeling bieden wij honden met gezondheidsproblemen een persoonlijk revalidatieprogramma aan. In samenwerking met (holistische) dierenarts specialisten uit de regio wordt de hond van A tot Z begeleid door middel van een behandelplan. Inmiddels heeft het Hondenwelzijnscentrum al meerdere invalide honden in een rolstoel mogen helpen met ruggenmerginfarcten en hernia’s. Naast de therapie is het ook mogelijk om medisch onderzoek uit te voeren. In 2020 heeft Faunatuurlijk een kleinschalig lab geplaatst waar uitgebreid urineonderzoek en bepaalde bloedonderzoeken mogelijk zijn.

Hondenwelzijnscentrum

Omdat de dingen die we doen altijd beter kunnen, is er in 2024 een tweede woning voor de honden geplaatst. Deze nieuwe woning voorziet in zes woonkamers, een aparte keuken en een grote wassalon. Op deze manier kunnen we de honden meer ruimte bieden, meer rust en meer comfort tijdens hun verblijf.

Bestemmingsplan en Chalet Verhuur

Na 13 jaar is dan eindelijk in 2024 het bestemmingsplan gewijzigd naar ‘wonen, werken en recreëren’. Het perceel heeft nu naast de vergunningen ook de bestemming dierenpension gekregen. En dat niet alleen! Naast het hondenhotel zijn er twee natuurchalets gerealiseerd voor de verhuur. Op deze manier kunnen we andere mensen ook mee laten genieten van de prachtige plek waarop Faunatuurlijk is gevestigd. De chalets zijn ingericht voor maximaal twee personen en zijn te boeken via Het Dal van de Ruiten Aa.

Toekomst

Faunatuurlijk is een dynamisch bedrijf wat nooit stilstaat. We perfectioneren, sturen bij, evalueren en reorganiseren van dag tot dag. Rode draad blijft onze persoonlijke zorg, de hoge mate van kwaliteit, toegepaste kennis en ervaring. Onze veterinaire en holistische onderbouwing blijven centraal staan. 

~ Vandaag is de dag,
hij komt maar één keer,
morgen dan is het
vandaag al niet meer.

Niet zeuren, geniet
van het leven, het mag,
maar doe het vandaag,
want vandaag is de dag. ~

Toon Hermans

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.