HR honden

HR Honden

Horen HR Honden thuis in een dierenopvang waar andere honden zijn?

HR Honden staat voor ‘Hoog Risico Honden’ en is vanuit de Rijksoverheid in het leven geroepen. De lijst wordt regelmatig aangepast met hondenrassen en is altijd zeer in opspraak. Niet alleen onder hondeneigenaren, maar zeker ook onder de niet-hondeneigenaren. Er ontstaan vaak felle discussies die uiteindelijk nergens toe bijdragen. Feit blijft dat er in Nederland veel zogenaamde HR Honden rondlopen die wij ook graag tot bepaalde hoogte een plek geven bij Faunatuurlijk.

HR honden, wat zijn dat?

De definitie van een hoog-risico (HR) hond is volgens de Rijksoverheid als volgt:

“Een hoog-risico hond is een hond die bij bijten in staat is tot het toebrengen van bovenmatig ernstige bijtschade (dood tot gevolg, het verlies van spier en/of orgaanweefsel).”

De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) heeft deze lijst met honden met een hoog-risico op agressief gedrag opgesteld. Met deze lijst worden gemeenten extra ondersteund een hond aan te wijzen als zijnde gevaarlijk of hinderlijk. Het rapport “Hondenbeten aan de kaak gesteld” is een uitwerking op een nieuw te handhaven beleid vanuit de overheid. Wil je het graag inzien? Dan kun je dit hier downloaden.

HR Honden

HR honden op een rij

Lijst van honden, look-alikes en alle kruisingen met of tussen deze honden die in ieder geval onder de categorie HR honden vallen:

1 Akita       12 Rottweiler     Regular bully
2 American Bulldog   13 Tosa       Regular Pitbull 
3 American Pitbull Terriër 14 Fila Brasileiro     Xl Pitbull
4 American Staffordshire Terrier 15 Anatolische herder,   XXL Pitbull
5 Boerboel     16 Zuid-Russische Owcharka XL Bully
6 Bull Mastiff     17 Kaukasische Owcharka XXL Bully
7 Bull Terrier     18 Pitbull achtigen (pitbullkruising): Rednose Pitbull
8 Cane Corso     pocket bully     Rednose Bully
9 Dogo Argentino   micro bully     19 Bully Kuta
10 Dogo Canario     pocket pitbull     20 Alano  
11 Staffordshire Bull Terrier extreme pocket bully   21 Bandog

Honden met een stamboom erkend door de Raad van Beheer (RAD) vallen niet onder de categorie HR-hond.

Beleid opvang HR honden

Bij Faunatuurlijk zijn alle honden van harte welkom. Hier verandert niets aan! Dit is onder andere de kracht van onze opvang wat door veel mensen wordt gewaardeerd. Zo krijgen wij ook steeds vaker vrienden over de vloer die op deze ‘HR Honden-lijst’ staan. Door de komst van HR Honden bij Faunatuurlijk ontvingen wij met regelmaat vragen hierover. Niet alleen van de eigenaren van HR honden, ook van andere eigenaren.

Wij hebben besloten dat wij de echte powerbreeds zoals de bully’s, pitbulls, staffords (look-a-likes) solitair opvangen. Dat wil zeggen dat wij ze een eigen woonkamer geven met eigen tuin. Indien zij met een eigen maatje komen blijven zij uiteraard gewoon samen, onder verantwoording van de eigenaar.

Kortweg houdt dit in dat powerbreeds (en minder sociale honden van andere rassen) een eigen accommodatie krijgen en een eigen buitenspeelplaats.

Wat houdt dit in?

Eigenlijk verandert er niet eens zo heel veel maar breiden we onze service uit. Door bepaalde honden individuele huisvesting en zorg te bieden geven we ook deze honden een kans op een fijne en zorgeloze vakantie.

We ontvangen vanuit onze klantenkring en fangroep regelmatig vragen over de omgang tussen de zogenaamde HR honden en de overige (gezelgschaps) honden. Eigenaren van een HR hond kunnen wat onzeker zijn over de omgang met andere honden. Eigenaren van overige rasgroepen kunnen zich zorgen maken omdat er een HR hond in huis is. Door speciaal voor de powerbreeds een eigen accommodatie te realiseren kunnen we beide groepen een toptijd bieden én de eigenaren de zekerheid bieden dat deze twee verschillende honden niet door elkaar lopen maar hun eigen tijd krijgen.

 

Waarom niet alle honden op de HR-lijst?

In de praktijk blijkt dat puur de powerbreeds voor een te hoge spanning en energie zorgen in de groep. Zij zijn immers in het verleden niet alleen als gezelschapshond (nanny-dog) gefokt maar bijvoorbeeld ook om te vechten in de ring. We zien dat de jonge honden tot een jaar oud vrijwel allemaal zorgeloos met andere honden overweg kunnen. Rond een jaar oud zien we hier een omslagpunt in en wordt het vaak al wat lastiger. Zijn deze honden rond de twee jaar oud (en volwassen) dan is er nog maar een enkeling over die nog goed met andere honden door één deur kunnen. Zeker (ongecastreerde) reuen vormen een probleem in een roedel. Het is heel mooi om powerbreeds in hun eerste levensjaar positieve ervaringen op te laten doen. Dit biedt echter geen garantie dat dit sociale gedrag ook blijft als ze volwassen zijn.

Ervaring met HR Honden

De ervaring die wij met HR honden hebben is groot. Voor ons zijn alle honden gelijk, alleen zitten ze in een ander jasje mét een ander rugzakje. In ons Vakantiepark voor Honden hebben wij jarenlang de HR honden (en dit zijn er heel wat) in roedelverband een prachtige tijd kunnen bieden. We zijn ons er terdege van bewust dat deze rassen (en ook anderen die niét op de lijst staan!) een bepaald risico met zich meebrengen. Hier gaan we heel zorgvuldig mee om wat inhoudt dat wij dan ook veel tijd en energie in deze honden stoppen. We monitoren continu de energie en balans in huis, zijn altijd lijflijk aanwezig in de roedel tijdens speeltijden en bieden de  powerbreeds een eigen huiskamer aan. Het grootste deel van de HR honden zijn dan ook bij ons te gast of te gast geweest in het verleden. Voor powerbreeds hanteren wij een hoger tarief aangezien deze honden een eigen woonkamer en tuin krijgen. Voor honden die met een selectief groepje samen kunnen hanteren wij ook een hoger tarief.

Wat kunnen powerbreeds bij ons verwachten?

Als stoere powerbreed krijg je bij ons:

  • Toegepaste kennis en ervaring
  • Een eigen woonkamer
  • 24×7 videobewaking
  • Een eigen speelveld
  • Keus uit een biologische menukaart
  • Biologische snacks
  • Veterinaire zorg
  • Persoonlijke aandacht
  • Speciale kennismakingsdag
  • Speciaal powerbreed speelgoed
  • Contactmomenten via Whatsapp 

Voor ons houdt dit in:

  • Toegepaste kennis en ervaring
  • Extra zorg aan zorgmomenten
  • Aangepaste accommodatie
  • Extra tijd en aandacht voor het dier
  • Aangepaste speelvelden
  • Extra tijd en zorg voor de eerste kennismakingsdag

Is dit echt nodig? JA! 

Uitsluiten of niet?

De opkomst van powerbreeds in onze opvang wordt steeds groter. Dit heeft verschillende redenen. Enerzijds bieden wij een professionele, zorgzame en toegepaste zorg voor deze honden aan. Anderzijds worden de powerbreeds bijna nergens toegelaten. Dit laatste begrijpen we goed, omdat de omgang met een powerbreed toegepaste kennis en ervaring vereist. Als de desbetreffende hond dan ook nog eens in een roedel zou moeten functioneren heeft dat heel wat voeten in de aarde. Dat kost tijd, geld en aandacht. Drie dingen waar je wél serieus mee om moet gaan en bewust voor kiest. Makkelijker is te zeggen, we sluiten ze uit zodat het werken binnen de opvang simpel blijft. Als ze wel toegelaten worden is dit vaak solitair in een kennel en is het contact met mens en dier zo minimaal mogelijk. Men wil immers geen risico lopen omdat er weinig tijd, geld en aandacht aan besteed kan worden. 

Aan onze kant verwelkomen wij alle honden, anderen weigeren bepaalde honden. Logisch dat er steeds meer powerbreeds onze richting op komen.

 

Extra tijd, geld en aandacht

Mocht er in ons huis een powerbreed rondlopen, dan gaat hier automatisch onze aandacht naar uit. Het is immers niet ‘zomaar’ een hond die je ‘even’ bij andere honden laat. Het resultaat wat te zien is op onze Facebookpagina ziet er altijd mooi, lief, prachtig en simpel uit. De honden maken immers het plaatje, toch? Helaas werkt het in de praktijk niet zo. Het vergt van ons heel veel kennis, ervaring en tijd om de roedel in balans te houden en alle honden in hun behoeften te voorzien, zeker als er ergens een powerbreed rondloopt. Om risico’s uit te sluiten en deze risico’s ook op waarde in te kunnen schatten zijn wij heel intensief met de roedel bezig. Voorwerk is cruciaal! Een compleet ingevuld persoonlijk account, de kennismakingsdag, het contact met de eigenaar, het onderbuikgevoel… Alles werkt mee en draait op volle toeren zodra er een powerbreed in huis verschijnt. Bij enige twijfel over sociaal gedrag (in combinatie met geslacht, castratie en leeftijd) wordt bij voorbaat besloten voor geen direct contact onder de honden.

 

Liefde en Passie

We doen dit graag en met veel liefde en passie voor álle honden. We geven geen enkele hond een voorkeurspositie en schalen onze vrienden in op de manier waar ze behoefte aan hebben. De behoeften van een powerbreed liggen gewoonweg op een andere schaal als de ‘gemiddelde huishond’. Met een enkele powerbreed in huis is dit nog niet zo spannend, maar als er meerdere powerbreeds verschijnen dan kan dit de groepsdynamiek behoorlijk beïnvloeden en kost dit juist extra tijd, geld en aandacht. Nu is er niet één hond maar zijn er meerdere honden die op een andere manier verzorgd worden. Deze honden reageren ook weer op een bepaalde manier op elkaar, waardoor er weer meer tijd en aandacht naar uit moet gaan. 

 

Conclusie

Kort en krachtig gezegd: een powerbreed vraagt meer toegepaste kennis en ervaring, meer tijd, een andere benadering en andere faciliteiten. 

Om aan al die aspecten te kunnen voldoen, de risico’s voor de gehele roedel zo laag mogelijk te houden én alle honden in hun behoefte te kunnen voorzien, bieden wij dan ook twee verschillende opvangmogelijkheden aan. 

Nieuwe voorwaarden

De vernieuwing voor de powerbreeds (en minder sociale vrienden) houdt nogal wat in! Omdat wij de beste zorg voor iedereen willen bieden hebben wij besloten de twee verschillende groepen te splitsen om in alle behoeften te kunnen voorzien. Eigenaren met een gezelschapshond hoeven zich geen zorgen te maken over het contact met de powerbreeds. De eigenaren van de powerbreeds zijn verzekerd van een veilige en aangepaste opvang voor hun trouwe viervoeter.

Wil je graag jouw HR hond een toptijd geven? Dan weet je wat hem of haar te wachten staat. Door de extra zorg, tijd, aandacht en toegepaste kennis en ervaring zijn zowel de voorwaarden als de tarieven aangepast. Mag jouw hond het stoere stempel powerbreed dragen? Dan is hij of zij verzekerd van een vakantieplaats voor € 79,- per dag/hond

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.