medische handelingen

Medisch Onderzoek

Medisch onderzoek en zorg voor alle vrienden.

Ben je op vakantie of breng je een apart bezoek voor medisch onderzoek?

Wij bieden graag hulp!

Net dat beetje extra

Faunatuurlijk is meer dan een Vakantiepark voor Honden. Faunatuurlijk is al sinds 2011 een wonderlijke organisatie. Sinds de opening van het dierenpension in 2011 verrast Faunatuurlijk haar gasten steeds weer met nieuwe vormen van (verblijfs)recreatie, activiteiten en persoonlijke zorg. Naast professionaliteit, creativiteit en gastgerichtheid is de medische zorg één van de pijlers waarop de Wereld van Faunatuurlijk rust.

Naast een heerlijk 5-sterrenverblijf in één van de woonkamers biedt Faunatuurlijk ook medische zorg. Niet alleen voor de gasten in het vakantiepark, ook voor honden en katten die niet ingecheckt zijn. Zo bieden we nét dat beetje extra zorg wat zo belangrijk is voor een goede weerstand en gezondheid.

Medisch Onderzoek

De onderzoeken

Het medisch onderzoek wat Faunatuurlijk verricht op locatie is onderdeel van het Hondenwelzijnscentrum. Een hiervoor speciaal ingerichte behandelkamer is voorzien van modern onderzoeksapparatuur. De meeste onderzoeken bieden direct uitslag en resultaat waardoor, indien noodzakelijk, ook gelijk de juiste behandeling en zorg ingezet kan worden. 

Uitgebreid Urineonderzoek

Het laboratoriumgedeelte van Faunatuurlijk is uitgerust met moderne apparatuur waarmee een compleet urineonderzoek verricht kan worden. Heeft je hond of kat afwijkend plasgedrag? Vermoed je dat er iets niet helemaal pluis is? Breng dan urine langs en we onderzoeken het voor je.

Waar bestaat een urineonderzoek uit?

Allereerst wordt er gekeken hoe de urine eruit ziet. Wat is de kleur van de urine en is de urine afwijkend. Is het troebel door bijvoorbeeld gruis of juist erg waterig. Ook een afwijkende geur kan opvallen.

Met behulp van een refractometer bepalen we het soortelijk gewicht (S.G.) van de urine. Op deze manier kunnen we zien of de urine geconcentreerd, normaal of juist erg waterig is. Dit geeft ons informatie over de nierfunctie en of een dier inderdaad veel drinkt en/of plast. Het gaat hier om de concentratie van de urine.

Daarna onderzoeken we door middel van een Combur 9 teststrip de urine. Met de teststrip kan er worden gekeken of er bloed in de urine zit, afwijkende hoeveelheid eiwit of bijvoorbeeld glucose. Ook wordt de zuurgraad (pH) van de urine bepaald.

Als laatste maken we een sediment van de urine. Dit zijn de zwaardere deeltjes van de urine die naar de bodem zakken tijdens het centrifugeren. De urine wordt afgegoten en het sediment op een voorwerpglaasje gelegd. Het sediment bevat cellen en eventuele kristallen die we onder de microscoop bekijken. Hier kun je meer lezen over het urineonderzoek.

Prijs

Tijdens de opvang € 25,-

Consult buiten opvang € 35,-

Glucosebepaling

Net zoals bij mensen kan suikerziekte, of diabetes mellitus ook bij honden voorkomen. Het gaat dan meestal om type 1. Bij type 1 suikerziekte worden de béta cellen door het eigen lichaam vernietigd. Dit is diabetes waarbij je hond zelf geen insuline meer aanmaakt of als het afweersysteem onbedoeld de cellen die insuline aanmaken, uitschakelt.De insuline regelt het suikergehalte in het bloed van de hond. Omdat je hond geen insuline meer aanmaakt, is het glucosegehalte in het bloed van je hond te hoog.

Deze waarde in het bloed is heel goed te meten. Een urineonderzoek kan aanwijzingen geven voor een eventueel sluimerende suikerziekte. Zo zijn er meerdere symptomen waardoor je kunt besluiten het glucosegehalte in het bloed te meten. Ook met dit onderzoek is er direct uitslag. Blijkt dat de hond inderdaad in bepaalde mate suikerziekte heeft dan is verder onderzoek noodzakelijk.

Heeft de hond of kat suikerziekte dan is het mogelijk om bij Faunatuurlijk op afgesproken tijden, welke afhankelijk zijn van onder andere de voergift, langs te komen om de glucosewaarde te bepalen. Zo houdt je goede controle op de insulinegift en hoef je zelf geen bloed af te nemen bij je maatje.

Prijs

Tijdens de opvang € 15,-

Consult buiten opvang € 25,-

HS-Omega-3 Index Test

Om te achterhalen of chronische gezondheidsklachten zijn oorsprong vinden in een Omega-3 gebrek, bieden we een bloedtest aan. Hiermee kan de Omega-3 Index en de verhouding Omega-3/6 vetzuren in het lichaam vastgesteld worden. Veel voeding bevat teveel Omega-6 wat kan resulteren in een verhoogde ontstekingsstatus, ook bij de mens. De test is ook voor mensen geschikt.

Pure Arctische MSC Visolie (fles 300 ml) kan aan hond en kat gegeven worden als kuur bij klachten, maar ook preventief als aanvulling op het voedingspatroon. De ontstekingsremmende werking van verse olie van wilde vis is nu eenmaal groter dan van stinkende, mogelijk ranzige, olie van gekweekte zalm waar medicijnresten in terug te vinden zijn zoals antibiotica. De olie is geschikt voor humane consumptie, zelf heb je er ook baad bij.

De Omega-3 Index Test geeft uitsluitsel hoeveel Omega-3 en Omega-6 vetzuren je hond of kat via de voeding binnenkrijgt. Hiervoor meten we de Omega-3 Index en de Omega-3 en Omega-6 verhouding.

De Omega-3 Index is het percentage Omega-3 vetzuren EPA en DHA in het totale vetzuurgehalte van het bloed. Dit is een maat voor het vetzuurgehalte in de lichaamscellen.

De verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 noemen we de vetzuurbalans. Het is een maat voor het binnenkrijgen van onverzadigde vetzuren uit de voeding. Een gunstige vetzuurbalans verlaagt de kans op gezondheidsklachten. Meer weten over de gezondheidsrisico’s en klachten bij een verstoord Omega 3/6-verhouding in het lichaam? Hier kun je meer lezen.

Prijs

Bloedafname, onderzoek, uitslag € 85,-

Chippen en registratie voor hond en kat

Heeft jouw maatje nog geen chip, dan kunnen wij deze plaatsen en registeren. De chip– en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende: Pups geboren in Nederland vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. 

Voor katten die niet meegaan naar het buitenland is chippen niet verplicht. Elk jaar worden er echter helaas meer dan 100.000 katten vermist. Gevonden katten zonder chip, of gechipte katten zonder registratie, worden vaak naar een asiel gebracht in afwachting van een nieuwe eigenaar. Wist je dat maar zo’n 14% van de gevonden katten weer met hun eigenaar wordt herenigd?

Prijs

Individueel chippen en registeren € 29,95

Twee- tot viermaal chippen en registreren € 25,- / dier

Viermaal en meer chippen en registreren € 20,- / dier

Ontworming en vlooienbehandeling

Wil je graag je hond laten ontwormen zonder er zelf omkijken naar te hebben? Hoe makkelijk is het om dit tijdens het verblijf bij Faunatuurlijk te laten verzorgen?

Er zijn twee verschillende ontwormingen mogelijk, namelijk een behandeling met Milbemax of Panacur.

Wil je meer weten over Giardia of andere endoparasieten? Lees je dan in op ons Blog.

Prijs

Ontworming Milbemax € 15,00

Ontworming Panacur 3 dgn (giardia) € 25,-

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.