vuurwerkvrij

Vuurwerkangst van je hond tijdens Oud en Nieuw

Is je hond panisch voor vuurwerk?

Dat zit zo!

Gun je hond rust met Oud en Nieuw

Durft je hond niet meer naar buiten om te plassen? Wordt eten een opgave of verstopt hij zich achter de bank? Werken vuurwerktrainingen niet en kijk je al op tegen Oud en Nieuw? Gun jezelf én je hond een prettige jaarwisseling en zorg voor een vuurwerkvrij omgeving. 

Elk jaar komt het terug, dagen van angst en een gestreste hond in huis. Vele honden lijden letterlijk onder het feest wat het nieuwe jaar in zou moeten luiden. Gordijnen dicht, lampen aan en de radio op 10? 

Waarom is mijn hond bang voor vuurwerk?

Om hier een antwoord op te kunnen geven is het goed te weten hoe het gehoor van je hond werkt. Er zit namelijk erg veel verschil in hoe wij mensen horen en hoe honden horen. Het gehoor van een hond is beslist superieur aan dat van een mens.

Honden hebben niet alleen ‘grote oren’ in vergelijking met de mens, maar kunnen die ook bewegen! Zes honderdsten van een seconde is voor een hond genoeg om een geluid te lokaliseren. Met één oor vangt hij het geluid op en het andere gebruikt hij om te finetunen. Een hond kan geluiden horen die vier keer zo ver verwijderd zijn als de geluiden die wij als mens kunnen waarnemen. Een hond hoort een geluid niet harder, maar wel beter en verder. Dit komt omdat hij zijn oren perfect kan afstemmen.

Lange geluidsgolven of -trillingen worden door hond en mens even goed gehoord. Als het om hogere tonen gaat verliest menselijk gehoor het van de honden. Het gehoor van mensen is beperkt tot een golflengte van 20.000 hertz. Honden die over een normaal gehoor beschikken, kunnen geluiden horen die frequenties tussen de 47.000 en 65.000 hertz bereiken. Voor ons bijna onmogelijk om voor te kunnen stellen hoe dat zou zijn.

Het gehoor van een hond is zo verfijnd dat hij ‘twee tonen’ kan onderscheiden, tot op een achtste toon nauwkeurig. Dit verklaart waarom een hond het geluid van de motor van je auto herkent tussen alle andere motorgeluiden.

Conclusie

Honden horen veel méér dan wij mensen kunnen horen. Ze kunnen over langere afstand geluiden horen én ze kunnen vele malen hogere tonen horen.

Vuurwerkangst bij honden

Doordat honden gewoonweg beter horen als wij mensen is het begrijpelijk dat zij tijdens oud en nieuw enorm veel geluiden opvangen. Normaal gesproken in het dagelijks leven zijn deze geluiden er niet of nauwelijks. Honden ontvangen erg veel prikkels, die bij sommigen onder hen ook nog eens pijnlijk kunnen zijn. Door vuurwerktraining is het mogelijk deze geluiden als meer normaal te gaan zien, echter de manier waarop de hond geluiden hoort blijft natuurlijk hetzelfde.

In het verleden werden tijdens Oud en Nieuw vele honden gedrogeerd door medicijnen van de dierenarts of de dierenwinkel. Of dit echter altijd zo’n succes was en gezond voor de hond valt te bezien.

Ook bestaan er speciale gehoorbeschermers voor de oren van je hond. Een grote koptelefoon die de intensiteit van de geluiden afneemt. Prachtig en heel stoer om te zien, maar een knappe jongen die hem ook op laat zitten. Nog meer stress in een al zo stressvolle tijd.

Vuurwerkvrije jaarwisseling

De meest simpele en effectiefste oplossing is je hond gewoon uit het vuurwerk halen, vuurwerkvrij dus. Geen pillen, geen vuurwerk cd’s, geen prachtige koptelefoons, gewoon heerlijk laten genieten van een rustige, groene en vooral stille omgeving. Dit klinkt bijna onmogelijk in het volle en drukke Nederland. Toch zijn er zeker plekken te vinden waar er géén vuurwerk is. Boek voor jezelf en je hond een paar dagen rond Oud en Nieuw naar zo’n rustige plaats en het is voor hem net alsof er nooit iets gebeurd is. Daarnaast kan je hond deze dagen genieten van aandacht, volop spelen, lekker relaxed bankhangen en leren van de nieuwe omgeving.

Er zijn plekken te vinden in Nederland waar je een huisje kunt huren op een vuurwerkvrij park. Een vuurwerkvrije en rustige omgeving waar je hond géén last heeft van de Jaarwisseling. Gun je hond én jezelf een heerlijk en onbezorgd Oud en Nieuw. 

Bekijk hier een alternatief voor de jaarwisseling.

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.