Titerbepaling & vaccineren
Alles weten over vaccineren en titeren? Of hoe je een titerbepaling kunt regelen?
Ontdek alle praktische informatie om je bezoek optimaal voor te bereiden!
Vaccin of bloedonderzoek?
Vaccineren is het toedienen van entstof waardoor getracht wordt immuniteit voor de desbetreffende ziekte te verkrijgen. De meeste vaccinaties bij huisdieren dienen jaarlijks herhaald te worden, zoals de overheid of de dierenarts ons dit voorschrijft. Vanaf 2016 is het wettelijk toegestaan dat met een titerbepaling in het paspoort de deur openstaat van dierenpensions. Een titerbepaling is toegestaan om te voldoen aan de vaccinatieplicht. Daar zijn wij heel erg blij mee!
Overvaccineren
De meeste vaccinaties zijn vele malen langer werkzaam in het lichaam dan de standaard jaarlijkse herhaling. Om overvaccineren voor te zijn is een titerbepaling een grote uitkomst, zodat we precies weten wat er in het lichaam aan de hand is. Voor het onderzoek is maar een kleine hoeveelheid bloed nodig waar het dier niets van merkt. Het is geen belasting voor het lichaam en er worden geen vervelende stoffen ingespoten. Bovendien is het voordeliger voor de portemonnee. De ziekten waarop getiterd wordt is Hondenziekte, Parvovirus en Hepatitis.
Wettelijk geaccepteerd
Pensionhouders moeten zich aan de wet houden. Als we naar het specifieke vaccinatiebeleid kijken houdt dit in dat honden verplicht zijn om in ieder geval één keer gevaccineerd te zijn tegen Hondenziekte, Parvovirus en Hepatitis. Vervolgens is het mogelijk om de status van de bescherming te controleren met de titerbepaling. De NVWA accepteert de titerbepaling als alternatief voor de jaarlijkse hervaccinatie, op voorwaarde dat deze voldoende onderbouwd is. Een titerbepaling is vaak ook nog eens goedkoper dan een vaccinatie! Hoe mooi is dat?
Titerbepaling bij de hond
Een titerbepaling is het bepalen van de titer in het bloed. De titer van een bepaalde stof in het bloed is de verdunning waarbij deze nog aantoonbaar is. De term wordt meestal gebruikt voor antistoffen die worden gemeten met een agglutinatiereactie. We gebruiken hier de Vaccicheck Canine HCC CPV CDV voor.
Het komt er in het kort op neer dat er een klein beetje bloed wordt afgenomen. Met dit bloed wordt een test, ook wel de TiterTest, ingezet. Het onderzoek zelf neemt een 45 minuten in beslag, naast de bloedafname. Aan de hand van het verkleuren van de ‘bolletjes’ op de test is te meten in hoeverre het dier nog antistoffen voor bepaalde ziekten met zich meedraagt.
De WSAVA (Word Small Animal Veterinary Association) stelt dat onnodig vaccineren niet aan te raden is en zelfs bijwerkingen kan veroorzaken. Met de titerbepaling kan worden bepaald of jaarlijkse hervaccinatie noodzakelijk is of niet. Zo voorkom je onnodig vaccineren bij honden.
Alle voordelen op een rijtje
Zorgvuldig en betrouwbaar
De titerbepaling is een vrij uitgebreide test, die klaar is na een 45 minuten. Na de bloedafname wordt het plasma gescheiden van de bloedcellen en bloedplaatjes in de centrifuge. Het plasma wordt gebruikt voor het inzetten van de titertest. Er worden diverse handelingen mee verricht in teststof waaruit na een 30 minuten tijd de volledige waarde af te lezen is. De test kan worden gecombineerd met de jaarlijkse gezondheidscontrole.
Voordelen
• voor alle dieren om onnodige vaccinatie te voorkomen. Hierdoor wordt het immuunsysteem niet onnodig belast;
• goed voor dieren die negatief reageren op vaccinaties;
• zieke dieren met een lage weerstand;
• voor pupjes voor het opstellen van een individueel vaccinatieschema, zo kun je goed bepalen wat het beste moment is om te starten met enten (maternale immuniteit)
• om te controleren of vaccinaties zijn aangeslagen, voor het buitenland soms verplicht (rabiës)
• voor het checken bij honden van één jaar, om te weten of er voldoende antistoffen zijn opgebouwd
• bij oudere dieren om te zien of ze nog voldoende beschermd zijn, zodat ze geen overbodige enting krijgen
• bij dieren waarvan vaccinatiestatus onbekend is (honden uit het buitenland), om te kijken of ze beschermd zijn
Waarop kan worden getest?
Hond
- Parvo
- Hondenziekte (Distemper)
- Besmettelijke leverziekte (Hepatitis)
Niet voor
Ziekte van Weil (Leptospirose)
Kennelhoest (Bordetella)
Wat zijn de kosten?
Wil je graag je hond laten titeren? Een heel goed idee! Houd er alleen wel rekening mee dat niet alle dierenartsen de VacciChecks op voorraad hebben liggen. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Regel dan helemaal niks en neem alleen het paspoortje mee als je je dier komt brengen.
Voor € 79,- kun je bij Faunatuurlijk je hond laten titeren. Wil je meerdere honden laten titeren, neem dan contact op zodat we een korting kunnen geven. We zorgen ervoor dat op de dag van binnenkomst een titerbepaling wordt uitvoerd en dit in het paspoort bij wordt geschreven. Zo ben je verzekerd van een goede titerbepaling en kost het verder geen moeite.
Wist je dat een titerbepaling vaak een geldigheid heeft van tenminste drie tot zeven jaar? Dit kan je dus zomaar een aantal vaccinaties besparen! Niet alleen veel beter voor de gezondheid van je huisdier, maar ook voor de portemonnee. De keus lijkt dan snel gemaakt:
- Beter voor de gezondheid van je huisdier;
- Beter voor de portemonnee
Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?
Laat het ons weten via de mail.
We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl
Wil je graag op de hoogte gehouden worden?
Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?
Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.
Bovennieuwlandsweg 1
9541 SZ Vlagtwedde
M 06-36 37 86 76
BTW: 850763782B01
KvK: 53138783
NL29INGB 0005 8316 23