Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Check het hier!

Veelgestelde vragen van gasten kun je hier vinden. Vaak worden de zelfde soort vragen gesteld, omdat eigenaren nu eenmaal graag zeker zijn van de zorg voor hun huisdier. Dat geldt uiteraard voor iedereen. We hebben de meest voorkomende vragen verzameld en op een rij gezet.  Staat jouw vraag er nog niet tussen? Mail het ons, want dan kunnen wij de veelgestelde vragen weer completer maken.

veelgestelde vragen
Ik wil graag langs komen voor een kennismaking, kan dat?

Jazeker! Iedereen is van harte welkom om langs te komen. Alle bezoeken en bezichtigingen zijn uitsluitend op afspraak. Zoek je een plekje voor je hond? Wij plannen altijd een kennismakingsdag in. Dit houdt in dat je je hond in de ochtend komt brengen en in de middag kunt halen. Alleen op deze manier weten we zeker of jouw maatje zich echt thuis voelt bij ons. Let wel op, tijdens de (zomer)vakantie is het niet mogelijk om kennis te maken in verband met de drukte in het pension.

Ik wil graag langs komen, maar kan mijn hond niet meenemen. Kan dat?

Nee, helaas. Een kennismaking plannen wij ten eerste in voor de hond! Zonder hond ook geen kennismakingsdag omdat we dan geen goed advies kunnen geven omtrent de opvang van je maatje. Neem dus altijd de hond mee!

Mag ik ook in de speelruimtes en woonkamers bij de honden kijken tijdens een kennismakingsdag?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Als de honden in roedelverband samen zijn en er komt een ‘vreemd persoon’ binnen, is de kans groot op conflicten. In het verleden hebben wij dit wel geprobeerd, maar vinden dit het risico niet waard. Daarom proberen wij zoveel mogelijk foto’s en filmpjes te plaatsen op Facebook om een goede indruk te geven over de speelruimtes en woonkamers. Een deel is vanaf de buitenkant wel te zien, het hondenhuis zelf is helaas niet altijd mogelijk.

Moet ik ook betalen voor een kennismakingsdag?

Ja. Voor een kennismakingsdag worden kosten in rekening gebracht. Tijdens deze dag worden er foto’s en filmpjes gemaakt van de hond zodat je gedurende de dag mee kunt kijken. Op basis van deze kennismakingsdag wordt een eerlijk advies gegeven. Hier zijn kosten aan verbonden. Deze kunnen bij het halen contant worden voldaan of via het persoonlijke account met IDeal.

Mag ik bij jullie stage lopen?

Jazeker! We zijn een officieel erkend leerbedrijf en mogen de erkenning van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) dragen. Studenten kunnen hier meer informatie vinden over een stageplaats. De voorkeur gaat uit naar HBO-ers of zijinstromers. 

Ik wil alleen langskomen voor een bak koffie, kan dat?

Nee helaas. Kennismakingen plannen wij alleen in als een complete dag waarin we kennis kunnen maken met elkaar en waarin we goed kunnen zien of de hond(en) zich thuis voelt bij ons. Uiteindelijk gaat het erom of de hond zich bij ons thuis voelt en wat hij of zij van het leven in een roedel vindt. Op basis daarvan kun je alleen beslissen of onze manier van opvang ook past bij de hond. Alleen langskomen om gezellig een bak koffie te drinken plannen wij dan ook niet in.

Honden die speciale voeding eten. Hoe gaat dat bij jullie?

Honden die eigen voeding nodig hebben, mogen dit natuurlijk gewoon meenemen. Heeft je maatje dieetvoer of reageert hij of zij niet goed op ander voer, dan is het aan te raden dit door te voeren. Dit heeft geen invloed op het tarief.

Mijn hond is nog erg jong. Is het wel verstandig om hem of haar nu al te brengen?

Ja. Onze ervaring met jonge puppy’s is zeer positief. Deze diertjes zijn erg leergierig en vinden het altijd leuk om met soortgenoten te zijn. Ze leren ongelofelijk veel in een relatief korte periode. Sommige om een stapje terug te doen, anderen juist weer om meer zelfvertrouwen te krijgen. Voor de socialisatie van het dier is het meer dan aan te raden! Omdat jonge dieren (net als kleine kinderen) veel rust en slaap nodig hebben, houden wij hier erg rekening mee en halen wij ze regelmatig uit de groep om ze apart te houden om ‘verplicht even een tukkie te kunnen doen’.

Wat als blijkt dat het helemaal niet gaat met mijn hond in de opvang?

Mocht het onverhoopt zo lopen dat het voor de hond (of de honden die op dat moment reeds in huis zijn) niet acceptabel is, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je wordt dan verzocht de hond zo spoedig mogelijk weer op te halen, op een afgesproken tijdstip. Bij het halen van de hond zal uitgebreid uitgelegd worden wat op dat moment het probleem is geweest. De reeds gemaakte pensionkosten moeten wel gelijk worden voldaan. Mocht je niet bereikbaar zijn, dan wordt het Noodnummer gebeld wat aan is geven in het persoonlijke profiel.

Wat als ik mijn hond(en) eerder of later op wil halen dan in eerste instantie overeen gekomen is?

Het is altijd mogelijk om de honden eerder op te halen dan afgesproken. Houd er wel rekening mee dat de volledige pensionperiode in de meeste gevallen voldaan moet worden, gezien wij voor je maatje wel een plek vrij hebben gehouden. Wil je je reservering vooraf aanpassen is dit geen probleem. Is de pensionperiode al in volle gang, dan wordt de volledige pensionperiode doorberekend. 

Wil je je hond later ophalen, dan is dit altijd in overleg gezien er gekeken moet worden of er wel plaats is voor de extra dag(en).

Wie is er aansprakelijk voor ongevallen tijdens de opvang van mijn dier?

De wet zegt ons dat de eigenaar van de hond ten alle tijden verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn of haar hond. Meer hierover kunt u lezen in de Algemene Voorwaarden.

Mijn hond moet loops worden, kan ze nu wel komen?

Ja hoor. Het kan wel eens onverhoopt voorkomen dat je hond loops is tijdens een bezoek aan ons. Dit is voor ons geen probleem, echter voor de hond wat minder prettig. Sommige teefjes hebben hier last van qua humeur en vergeet niet dat ze veel meer ‘lastig’ gevallen worden door de andere honden, omdat ze nu eenmaal anders/interessant ruiken.

Gezien wij ook ongecastreerde reuen een plek bieden, is het mogelijk dat ze net in huis is als er een ongecastreerde reu is. Wij zijn heel strikt in het apart houden van deze dieren om ongewenste dracht te voorkomen, maar dit zal inhouden dat ze regelmatig uit de groep gehaald wordt of met een selectief groepje kan samen zijn. Door deze extra zorg (èn schoonmaakwerk!) worden er voor een loopse teef extra kosten in rekening gebracht.

Mijn hond is niet gecasteerd. Mag ik hem wel brengen?

Jazeker! Niet gecastreerde honden zijn welkom bij ons. Let er echter wel op dat hier extra kosten voor in rekening gebracht worden. Ongecastreerde reuen markeren in huis en blijven dit elke dag opnieuw doen. Dit gedrag vertonen ze thuis (hopelijk!) niet, maar omdat het bij ons nu eenmaal vol met geurtjes van andere honden zit, is dit heel natuurlijk gedrag. Houdt voor ons echter (veel) meer schoonmaakwerk in. Daarnaast liggen deze dieren vaak lastiger in de groep als dat ze wel gecastreerd zouden zijn, dus ook hierdoor brengt het extra werk met zich mee. Een ongecastreerde reu heeft naar mate hij ouder is een groter risico op gezondheidsklachten zoals prostaatproblemen. Het is echt geen uitzondering dat een reu een acute prostatitis krijgt (meestal vanaf circa 6 jarige leeftijd). Dit houdt voor ons tevens een nog strengere controle van de gezondheid in. Hierdoor brengen wij extra kosten in rekening voor niet gecastreerde honden.

Mijn hond is vrij dominant naar andere honden. Is hij/zij ook welkom?

Ja. Wij sluiten geen enkele hond in eerste instantie uit. Tijdens een kennismakingsdag wordt vaak al snel duidelijk of de hond inderdaad dominant is. Als het echt een heel dominante hond betreft en je wilt net in een wat drukkere periode reserveren, dan is dit vaak helaas niet mogelijk. Gezien wij de honden in roedelverband huisvesten is enige mate van sociaal gedrag toch echt een vereiste. Het gebeurt niet vaak, maar soms komt er een hond op bezoek die gewoonweg niet geschikt is voor onze manier van opvang. Wij zijn hier ook heel eerlijk in; daar heb je zelf, wij en uiteindelijk de hond het aller meeste aan.

Mijn hond eet vers vlees. Kan ik dit ook meenemen?

Wij hebben eigen biologisch vers vlees op voorraad liggen waarvan je huisdier mee kan eten. Hiervoor wordt een kleine meerprijs per dag gerekend.

Mijn honden eten geen vlees maar Veganistische voeding, kan hier rekening mee gehouden worden?

Jazeker! We houden graag rekening met de voerkeus van onze gasten. Noteer het op je eigen account en neem voldoende eigen voer mee tijdens een vakantieperiode. 

Mijn hond gebruikt medicijnen. Is dit een probleem?

Absoluut niet! Wij hebben erg veel ervaring met medicijnen door de veterinaire achtergrond en werkervaring. Je kunt er op vertrouwen dat je hond op gepaste tijden zijn of haar medicatie (pillen, drankjes, zalfjes of injecties) toegediend krijgt.

Wat gebeurt er als mijn hond ziek wordt of iets overkomt tijdens het verblijf?

Als er acuut iets mis is met de hond dan gaan wij direct naar de dierenarts (of vragen om een huisbezoek) om zo snel mogelijk de juiste zorg te kunnen bieden. Spelen er gezondheidsbeperkingen op die kunnen wachten tot je weer thuis bent, dan proberen we zo snel mogelijk contact op te nemen om te overleggen of je wilt wachten of dat wij zelf even langs de dierenarts moeten gaan voor onderzoek. Door onze ervaring binnen de diergeneeskunde herkennen wij snel afwijkingen en kunnen een goede inschatting maken van het probleem. De kosten die hieruit voortvloeien zijn geheel voor rekening van de eigenaar.

Moet ik naast het paspoort/vaccinatieboekje nog andere dingen meenemen?

Als je een foto van de laatst gegeven vaccinatie of titerbepaling upload in je persoonlijke account, dan kan het paspoort thuis blijven. Heel handig, dan kan het ook niet kwijtraken. Het is raadzaam om iets vertrouwds van thuis mee te nemen zoals een dekentje of kussen/mandje. Op deze manier heeft je maatje een eigen geur mee van thuis wat ten goede komt aan zijn gemoedstoestand. Ook kun je denken aan een vertrouwde bench of favoriet speeltje. 

Is je hond een slechte eter en heb je thuis speciale voerbakken? Neem deze dan gerust mee. Een herkenbare etensbak voor een slechte eter voelt vertrouwd en de kans dat hij of zij sneller gaat eten is dan des te groter.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor mijn hond?

Voor honden zijn de volgende vaccinaties verplicht: Hondenziekte, Hepatitis en Parvo Virus. Is de hond in het verleden gevaccineerd voor deze ziektes, voer dan een titerbapaling uit. Met een geldige titerbepaling kun je vaak jarenlang vooruit zónder opnieuw te moeten vaccineren. Vraag voor meer informatie.

Overige vaccinaties zoals Ziekte van Weil, Rabiës en Kennelhoest zijn NIET verplicht.

Mag ik mijn hond ook brengen zonder (geldige) vaccinatie?

Ja! Het is niet erg als een gegeven vaccinatie langer dan een jaar (of twee) geleden is en dus wettelijk niet meer geldig. Wel is het verplicht om een titerbepaling te kunnen overleggen. Een titerbepaling is naast een geldige vaccinatie een wettelijk bewijs, mits het in het paspoort is geschreven.

Mijn hond is gevaccineerd geweest, maar ik wil mijn hond niet meer laten vaccineren. Mag mijn hond komen?

Het is mogelijk om je hond te brengen mits je in het bezit bent van een geldige Titerbepaling. Is je maatje gevaccineerd geweest dan is de kans groot dat je hond nog voldoende antistoffen in het lichaam heeft. Door een Titerbepaling (bloedonderzoekje) kun je dit aantonen. Is de Titer hoog genoeg en goedgekeurd door de dierenarts, dan kun je je huisdier met een gerust hart komen brengen. Neem voor eventuele vragen hierover contact met ons op. Wij kunnen je verder op weg helpen!

Tijdens het verblijf mag ik dan ook contact opnemen om te vragen hoe het gaat?

Jazeker! We vinden het geen enkel probleem om je tijdens de vakantie op de hoogte te houden van het welzijn van je hond. We gebruiken hier veelal Whatsapp voor, zodat we ook eens een foto of filmpje door kunnen sturen. Houd er wel rekening mee dat wij in de zomervakantie en kerstvakantie niet altijd persoonlijk foto’s en video’s door kunnen sturen. Hiervoor kun je altijd terecht op Facebook. Dagelijks posten wij over de huidige roedel.

Als ik een reservering wil annuleren, zijn hier dan kosten aan verbonden?

Ja, in de meeste gevallen zitten hier annuleringskosten aan vast. Deze annuleringskosten zijn terug te vinden in de algemene voorwaarden.

Kan ik een annuleringsverzekering afsluiten voor mijn hond?

Ja, het is bij Faunatuurlijk mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten. Zo voorkom je dat er hoge kosten in rekening gebracht worden mocht de reservering niet door kunnen gaan.

Ik wil reserveren maar wil geen eigen account aanmaken, kan dat?

Nee helaas, als je je hond bij ons onder wilt brengen, dan ben je verplicht een eigen profiel aan te maken. Door een profiel creëer je zelf een persoonlijk dossier van je hond(en) en blijven je gegevens up-te-date. Aan de hand van dit dossier gaan wij de verzorging van je maatje in. Het is dan ook heel belangrijk dat je hier zoveel mogelijk informatie op aangeeft. Onze bevindingen hier worden ook allemaal in het persoonlijke account genoteerd.

Is mijn hond welkom tijdens de jaarwisseling als hij/zij niet met andere honden kan?

Nee helaas, als je hond niet sociaal is naar andere honden toe is het niet mogelijk om met de jaarwisseling een verblijf te reserveren. 

Hoe worden de honden in de gaten gehouden tijdens het verblijf als jullie niet in het huis aanwezig zijn?

Op de momenten van rust zijn wij niet aanwezig in de woonkamers. Zijn wij dat wel, dan is het nagenoeg onmogelijk om ècht rust te creëren, gezien iedereen toch om aandacht blijft vragen. In alle ruimtes hangen IP-camera’s die in ons eigen huis, tablets, telefoons en elders in het pension te zien zijn. Op deze manier kunnen wij de dieren goed in de gaten houden, ook al zijn we er niet lijfelijk aanwezig.

Gaan jullie altijd elke dag met elke hond buiten wandelen?

Nee. Het is onmogelijk om met een (hele) grote, gemengde groep honden elke dag buiten te gaan wandelen. Niet elke hond doe je hier een plezier mee!

We kijken goed naar de hond om te zien waar hij of zij behoefte aan heeft. De meeste honden vinden het prachtig om met een groep vrij buiten te kunnen zijn en zelf te kunnen bepalen wat ze willen doen (in de afgeschermde buitenspeelplaatsen).

Andere honden houden hier niet zo van en doe je er een groter plezier mee om ze uit de groep te halen en met een paar hondjes (vaak zijn dit wat oudere honden, of hele jonge puppy’s, honden met gezondheidsrisico’s of de kortneuzige bullen) buiten te gaan wandelen. Daarnaast kunnen niet alle honden met een gerust hart loslopen buiten. Weer andere honden zijn gewend om even snel buiten hun behoefte te doen en dan weer lekker in een mandje te kruipen.

Zo kijken we elke dag weer welke honden er zijn en waar er behoefte aan is.

Worden er ook foto’s en filmpjes gemaakt tijdens het verblijf van mijn hond(en)?

Ja. Wij doen ons best om van alle vakantiegangers foto’s en/of filmpjes te maken en deze op Facebook te plaatsen. Zo proberen we alle klanten een kijkje te geven in de opvang van hun huisdier. Bij hele korte verblijven is dit soms echter niet mogelijk.

Hoe veilig is jullie manier van opvang?

We doen ons uiterste best om de honden zo veilig mogelijk op te vangen, maar het blijven dieren die niet altijd even voorzichtig zijn! Omdat we de honden in huislijke sfeer opvangen en er dus veel spullen in huis staan, bestaat de kans dat ze toch iets kapot maken en/of zich sneller kunnen bezeren. Honden onderling kunnen elkaar ook bezeren door spelen of correcties. Houd er altijd rekening mee dat een huisdier iets kan overkomen.

Waarom betaal ik extra als mijn reu niet gecastreerd is of als mijn teefje loops is?

Wij rekenen een toeslag per dag indien de hond niet gecastreerd is of als deze loops is tijdens het verblijf. Een ongecastreerde reu blijft de gehele periode zijn geur afzetten in de vorm van plassen. Dit doen zij niet alleen buiten, ook binnen in huis blijven zij overal tegen aan plassen. Heel natuurlijk gedrag maar vergt veel schoonmaakwerk. Daarnaast ‘pieken’ ongecastreerde reuen veel meer in een roedel wat voor onrust zorgt en extra oplettendheid binnen de groep. Een ongecastreerde reu loopt een vergroot risico op een acute prostaatvergroting/ontsteking (prostatitis), zeker als de reu al wat ouder is (vanaf 6 jaar). Bij een prostatitis is een direct bezoek aan de dierenarts noodzakelijk, aangezien dit pijnlijk is voor de hond en deze hier zeker niet mee rond kan blijven lopen. Een loops teefje zorgt voor erg veel onrust in de groep, zeker als hier ook nog eens ongecastreerde reuen bij zijn. Het is zorg dat de groep heel goed in de gaten gehouden moet worden of de teef indien het niet anders kan, een eigen kamer moet krijgen. Ook zorgt een loops teefje uiteraard voor veel schoonmaakwerk. Naast het verliezen van bloed plast een teefje ook veel meer, ook in huis.

Ik betaal twee dagen maar heb mijn dier 24 uur gebracht.

Dat klopt. De dag van brengen en de dag van halen worden gerekend als één dag, ongeacht de tijdstippen waarop je je dier brengt en haalt.

Ik neem mijn eigen voer mee, blijft de pensionprijs dan hetzelfde?

Ja, de pensionprijs per dag blijft bij het meebrengen van eigen voer gelijk. Wij geven hier geen korting op.

Hoe kan ik de factuur voldoen?

Tijdens het goedkeuren van een online reservering ontvang je een bevestiging hiervan met de link naar de reservering. Hier kun je een aanbetaling voldoen via IDeal. Bij het halen van je huisdier wordt de factuur volledig opgemaakt en wordt duidelijk hoeveel er betaald dient te worden. Dit bedrag kan contant of met IDeal worden afgerekend. Het is niet mogelijk een rekening achteraf te betalen via de bank. Onvoorziene omstandigheid? In overleg kan er veel!

Moet ik ook een reserveringssom betalen als ik reserveer voor mijn dier?

Ja. Voor reserveringen waar ook een overnachting aan vast zit vragen wij een reserveringssom voor het boeken van de vakantie. Voor meer informatie verwijzen wij naar de algemene voorwaarden.

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.