werken met honden

Werken met honden

Een intensieve en dankbare hondenbaan

Wat is er nu mooier dan elke dag met groepen honden te mogen werken! Al die vrolijke en lieve harige vrieden die het maar al te leuk vinden om met je te spelen en te knuffelen. Dat moet de droombaan zijn van veel dierenliefhebbers! Je zorgt voor een paar extra kamers, richt die in met wat huiselijke spullen, een afgezette tuin en hopla, daar is je hondenhotel! Maar… is dit nu echt wel zoals het werken met honden in werkelijkheid is?

Passie, kennis, kunde en gevoel

Het oprichten, runnen en onderhouden van een hondenhotel houdt natuurlijk veel meer in als wat er op foto’s en filmpjes zichtbaar is. Voor veel mensen is het ongrijpbaar wat er achter de schermen gebeurt om te kunnen werken met honden en wat moet gebeuren om elke hond een fijn verblijf te kunnen bieden. Werken met honden is passie. Passie voor in eerste instantie de Hond, daarbij ook passie voor de natuur en passie voor mensen. Dit alles hangt aan elkaar vast, zonder het een niet het ander.

Met passie alleen kom je er helaas niet, een groot gedeelte aan kennis en kunde ligt ten grondslag aan de opbouw en inrichting van de opvang. Kennis over (gezondheids)zorg, medische handelingen en het daarbij weten hoe honden zijn.  Als je dat al weet (van zoveel verschillende rassen en kruisingen) dan komt de kunde om de hoek kijken of je je passie en kennis ook kunt combineren om er werkelijkheid van te maken.

Honden hebben huisvesting nodig, een aangepaste omgeving, voeding etc. Je hebt kunde nodig om dit in praktijk te kunnen brengen. Kunde, ondernemerschap, doorzettingsvermogen en visie.

Als dat eenmaal compleet is en de honden zijn er, dan valt of staat het uiteindelijk bij het gevoel. Werk je alleen vanuit passie, kennis en kunde dan mis je het belangrijkste stuk: het (onderbuik)gevoel. Honden communiceren niet alleen door lichaamstaal. Telepathie, intuitie, instinct, trauma, gedachtenkracht en binnenzintuigelijk waarnemen spelen allemaal een rol.

Passie, kennis, kunde en gevoel spelen dus allemaal een belangrijke rol in het werken met honden.

puppyspeeldagen
puppyspeeldagen
puppyspeeldagen

Wist je dat wij… 

 • 365 dagen per jaar om 7 uur in de ochtend al bij de honden zijn?
 • gemiddelde werkdagen hebben van 12 uur? En dat 7 dagen in de week?
 • in weer en wind, regen, hagel, sneeuw, hittegolven, stormen en onweersbuien ook met de honden samen zijn?
 • alle dagen in de week bereikbaar zijn voor eigenaren?
 • wij dagelijks meer dan 40 appjes en mailtjes versturen naar eigenaren?
 • maandelijks ruim 3.500 foto’s en filmpjes maken van de honden? Dit zijn jaarlijks rond de 45.000 foto’s en filmpjes!
 • jaarlijks rond de 10.000 honden verzorgen en een plekje bieden?
 • dagelijks het hele hondenhuis tweemaal compleet stofzuigen, dweilen en schoonmaken? Alle bedden, mandjes en ligplaatsen opmaken, kussens opkloppen en bedden strak opmaken?
 • een wasserette in dienst hebben die voor ons alle hondenkleden, dekens, kussens, dekbedden en speeltjes uitwassen?
 • jaarlijks rond de 300 industriele wasbeurten kwijt zijn om alles schoon te houden?
 • rond de 3.500 kilo aan voer geven per jaar?
 • daar dagelijks ongeveer 10 kilo aan poepies aan overhouden? Dat is tussen de 3.500-4.000 kilo verse drollen per jaar!
 • 2 hectaren grond in hebben gericht voor de dieren, de natuur en de klanten?
 • minimaal 2 a 3 volle werkdagen per week nodig hebben om het gras te maaien, de bomen te snoeien en in het tuinonderhoud te voorzien?
 • meer dan een halve kilometer aan hekwerk hebben staan ten behoeve van de honden?
 • al tientallen honden hebben gediagnostiseerd en behoed hebben van verdere gezondheidsproblemen?
 • medische spoedgevallen direct herkennen en binnen 15 minuten bij de dierenarts zijn?
 • helaas al meerdere honden hebben begeleid tijdens het sterfbed?
 • 3 honden een laatste rusthuis hebben geboden die nergens anders heen konden?
 • ook honden uit de crisisopvang opvangen voor mensen die maandenlang een thuis zoeken voor hun dier?
 • alle dagen van het jaar ons eigen (t)huis open stellen aan honden en eigenaren?
 • niet makkelijk van huis kunnen omdat er altijd honden aanwezig zijn die zorg nodig hebben?

Wat kost het en levert het op?

Werken met honden houdt zoals je ziet nogal wat in. Er komt een hoop bij kijken wat allemaal naadloos op elkaar af is gestemd. En dan hebben we het niet eens gehad over wat het inhoudt om met roedels honden te werken en de daarbij behorende tijd die we in de roedel en de individuele hond steken. Wil je graag meer lezen over hoe onze dag er gemiddeld uiziet, kun je dit hier lezen. 

Het mag duidelijk zijn dat werken met honden veel devotion vergt van de ondernemer en het eventuele personeel wat er werkt. Werken met honden en/of het runnen van een hondenhotel is alles behalve gezellig knuffelen met een paar hondjes die allemaal zo lief met elkaar omgaan. Verre van dat! Het is regelmatig bikkelen, doorzetten, niet opgeven, jezelf aanpassen, veranderen en de minder leuke dingen voor lief nemen.

De zorg voor andersmans hond, huisgenoot, gezinslid of hondenkind op je nemen is een behoorlijke verantwoording. Daarnaast een zorg die veel arbeid, tijd en geld met zich meebrengt. Het gemiddelde uurloon van een zzp-er ligt op 60 euro/uur exclusief btw (72,60 euro inclusief). Als we kijken naar het tarief wat wij vragen per dag per hond en we rekenen dit om naar een gemiddeld uurloon dan zou dat inhouden dat we 32 minuten per dag de tijd aan jouw hond zouden kunnen besteden. Oh nee wacht, van die tijd moet ook de tijd nog af van alle overige activiteiten die er samen voor zorgen dat we jouw hond een fijne en zorgeloze tijd kunnen geven. Wat denk je, blijven er dan nog een paar minuten quality-time over voor jouw vriendje?

Alle waar naar zijn geld

Natuurlijk is het niet zo dat we maar een paar minuten per dag aan jouw vriendje besteden, integendeel! Het laat alleen zien dat goede zorg ook de juiste waardering verdient. Samen werken we hier elke dag weer aan de juiste zorg, de prachtige locatie, de natuur, het wildleven, het klantcontact en ja, ook het knuffelen met de honden.

Heb je vragen, leuke ideeën of wil je wat kwijt?

Laat het ons weten via de mail.

We reageren snel terug info@faunatuurlijk.nl

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Met nieuws, weetjes, acties en leuke info?

Schijf je nu in voor de Faunatuurlijk nieuwsbrief.